ΗΠΑ: Χιλιάδες επιπλέον θάνατοι από καρδιακά νοσήματα εξαιτίας της πανδημίας  

Πέρα από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ, υπάρχει και ένας «κρυφός» τραγικός απολογισμός από την πανδημία: χιλιάδες επιπλέον θάνατοι από καρδιακά νοσήματα και άλλα προβλήματα υγείας.

Η Washington Post κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση των στοιχείων για το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου, με τη χρήση μοντέλου που είχε αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο Yale. Από αυτή προέκυψε ότι η κυριότερη αιτία των πλεοναζόντων θανάτων- πέραν εκείνων που αποδίδονται στον κορωνοϊό- ήταν οι καρδιακές παθήσεις.

  Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, σε πέντε πολιτείες που επλήγησαν σφοδρά από τον κορωνοϊό υπήρξαν 8.300 περισσότεροι θάνατοι από καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφονται συνήθως αυτούς τους μήνες. Πρόκειται για αύξηση περίπου 27% σε σύγκριση με τον μέσο όρο.

Αυτή η αύξηση είχε ως αποτέλεσμα το Ιλινόις, η Μασαχουσέτη, το Μίσιγκαν, το Νιου Τζέρσι και η Νέα Υόρκη να καταγράψουν συνολικά 75.000 πλεονάζοντες θανάτους αυτή την περίοδο, 17.000 περισσότερους από αυτούς που αποδίδονται επίσημα στον κορωνοϊό.

Αν και αρκετοί ειδικοί σημειώνουν ότι κάποιοι από τους πλεονάζοντες θανάτους προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό χωρίς να καταγραφεί η πραγματική αιτία, η ανάλυση δείχνει ότι πολλοί ασθενείς που έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας πέθαναν επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην περίθαλψή τους ή επειδή δεν πήγαν σε νοσοκομείο, καθώς εξαπλωνόταν ο κορωνοϊός.

  Συνήθως οι καρδιακές παθήσεις είναι η κορυφαία αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αλλά τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι ασθενείς με καρδιά, καρκίνο, εγκεφαλικά σχεδόν εξαφανίστηκαν από κάποια νοσοκομεία της χώρας. Τώρα, με την ανάλυση της εφημερίδας, επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ειδικών ότι κάποιοι πέθαναν επειδή δεν πήγαν στο νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου οι επισκέψεις στα επείγοντα μειώθηκαν κατά 23% για περιπτώσεις εμφραγμάτων, κατά 20% για εγκεφαλικά και κατά 10% για περιστατικά υπεργλυκαιμίας, σε σύγκριση με τις προηγούμενες 10 εβδομάδες, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

  Όμως, οι καρδιακές παθήσεις δεν ήταν η μόνη αιτία των πλεοναζόντων θανάτων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, πάνω από 1.300 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με διαβήτη, ενώ άλλες τόσες περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.   Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ. Ο Νόρμαν Σάρπλες εκτίμησε ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαγνώσεις και τις θεραπείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να υπάρξουν χιλιάδες πλεονάζοντες θάνατοι από καρκίνο τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: www.lifo.gr