Η Αγία Σοφία, η UNESCO και η εκ του ασφαλούς επίδειξη ισχυός του Ερντογάν

unnamed 1 1

 Γράφει η Τόνια Μανιατέα

Ας δούμε τα γεγονότα, ακολουθώντας τη ροή του χρήματος. Follow the money, που λένε και στο χωριό μου…

Πριν από καμιά δεκαριά (και λιγότερο) χρόνια, οι ΗΠΑ έπαψαν να χρηματοδοτούν την UNESCO επειδή η οργάνωση ενέταξε ως ισότιμο μέλος στους κόλπους της την Παλαιστίνη. Όπως δήλωσε η τότε εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ, «οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ». Μόνο εκείνη τη χρονιά (θαρρώ το 2011) το ταμείο θα έπαιρνε εξήντα εκατομμύρια δολάρια. Δεν τα πήρε. Και καθ΄α γνωρίζω, έκτοτε το χρώμα του αμερικανικού χρήματος δεν το ξαναείδε. Ο πακτωλός που έφευγε για προγράμματα συντήρησης και προβολής των χιλίων τόσο μνημείων ανά τον κόσμο μετατράπηκε σε ρυάκι…


Ας πάμε λίγο πιο πίσω. Η Αγία Σοφία (δηλαδή η γείτονα), ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (πληροί σχεδόν το σύνολο των κριτηρίων που απαιτούνται για την ένταξη ενός μνημείου στη συγκεκριμένη λίστα), εδικαιούτο και εισέπραττε σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης για διάφορες «εργασίες αποκατάστασης».
Τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, η θηριώδης σκαλωσιά ίσαμε τον τρούλο, μετακινείται στο εσωτερικό του μνημείου με τη φορά των δεικτών του ρολογιού… αλλά αποτέλεσμα τον εργασιών δεν φαίνεται….


Άρα, χονδρικά έχουμε και λέμε: Χρηματοδότηση για το μνημείο, yok. Ζεστό ενδιαφέρον για την τύχη του από ΗΠΑ και Ρωσία (μόνον για τις αντιδράσεις του δίπολου νοιάζεται ο Τούρκος πρόεδρος και πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν διάγουμε και φάση υποδειγματικής πλανητικής προεδρίας, ούτε ιδανικών σχέσεων μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων…), yok.

Εκ του ασφαλούς επίδειξη δύναμης σε πολιτικούς αντιπάλους, evet. Υποστήριξη από την τουρκική λαϊκή βάση στη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί (αποτελεί πάγια δέσμευση του Ερντογάν στο κομματικό του ακροατήριο), evet. Ικανοποίηση για την επί της ορθοδοξίας νίκη σε ένα παλιό ιστορικό στοίχημα, evet. Σεβασμός στον πολιτισμό και… λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, ξεχάστε τα. Δεν παίζουν για τον γείτονα… Για εκείνον τα υπέρ και τα κατά πρέπει να είναι χειροπιαστά και -στην παρούσα συγκυρία- τα πρώτα είναι περισσότερα από τα δεύτερα.

Γιατί να μη το τολμήσει; Ακόμα κι αν καταφέρει η UNESCO να τον φρενάρει, κερδισμένος θα είναι. Ξέρεις τι είναι να ανακινήσεις ένα θέμα, που κοντεύει αιώνα παγίωσης;

Δημοσιεύτηκε στο χρονολόγιο στο facebook