Julia von Nordenflycht (1786-1842),  η πιστή παιδαγωγός της Βασίλισσας Αμαλίας.

Γράφει η δημοσιογράφος – ερευνήτρια Χριστίνα Φίλιππα

Ήταν απόγευμα  2/14 Φεβρουαρίου 1837 όταν ο Οθωνας και η σύζυγός του Αμαλία (Μαρία Φρειδερίκη) πριγκίπισσα του Ολντενμπουργκ της Γερμανίας, έφτασαν με το δίκροτο βρετανικό πολεμικό πλοίο «Πόρτλαντ» στο λιμάνι του Πειραιά ως βασιλείς του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Αποβιβάστηκαν την επόμενη μέρα και κατευθύνθηκαν προς την πρώτη βασιλική κατοικία τους στην πλατεία Κλαυθμώνος. Παρά το γεγονός ότι ο γάμος του `Οθωνα κρατήθηκε αρχικά μυστικός από τον ελληνικό λαό, γεγονός που δημιούργησε πίκρες και δυσαρέσκειες, πλήθος κόσμου ακολούθησε με έκδηλη χαρά και με περιέργεια την πομπή από το λιμάνι ως το παλάτι.

Η Αμαλία ήταν τότε ένα πολύ όμορφο νέο κορίτσι 18 ετών που και εκείνο έκρυβε τις δικές του αγωνίες για τη νέα ζωή της σε μία άγνωστη χώρα μακριά από τους δικούς της και κυρίως τον αγαπημένο της πατέρα.

Σ’ αυτό «το νέο της ζωής της ταξίδιον», την συνόδευαν κάποιες επίτημες κυρίες που αποτελούσαν το συνδετικό κρίκο με την οικογένειά της και τις αναμνήσεις από την πατρίδα της και θα αποτελούσαν την «Αυλή» της μαζί με κάποιες που θα έρχονταν αργότερα από την Γερμανία αλλά και από ελληνίδες που θα επέλεγε στην πορεία.

Οι κυρίες αυτές ήταν η Ιουλία φον Νόρντενφλυχτ (Julia von Nordenflycht), η κυρία Bήζενταου (Wiesenthau), η δεσποινίς Ελίζε Ρέννενκαμπφφ, η δεσποινίς Βίλλυ, (η οποία παρέμεινα για λίγους μόνο μήνες στην ελληνική Αυλή) και η κυρία Βιλχελμίνε φον Πλύσκω (von Pluskow).

Ανάμεσα τους,  η  Τζούλια φον Νορντενφλικτ ή «Νόρντεν» όπως την αποκαλούσε, ήταν η  πιο έμπιστη και αγαπημένη της. Έμεινε ανύπαντρη και αφιερώθηκε στην εκπαίδευση της Αμαλίας όταν εκείνη ήταν ακόμα επτά ετών και δέθηκαν με βαθειά αγάπη .

Η Νορντενφλικτ γεννήθηκε το 1786 στο Μίντεν της Β.Ρηνανίας -Βεστφαλίας . Ήταν πολύ καλλιεργημένη γυναίκα και λέγεται ότι όταν ήταν νέα είχε δημοσι­εύσει ποιήματα και είχε πάρει μέρος στην πρώτη γερμανική μετάφραση των Απάντων του Λόρδου Βύρωνα μεταφράζοντας τη «Νύφη της Αβύδου».

Όταν έφτασαν στην Ελλάδα η «Νορντεν» ήταν ήδη 51 ετών. Από επιστολές της που εκδόθηκαν λίγο μετά το θάνατό της και απευθύνονταν προς κάποια φίλη στο Ολντενμπουργκ,  μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή στο παλάτι και την Ελλάδα την εποχή εκείνη.

Όπως  διαβάζουμε,  η Νορντενφλικτ είχε ενδοιασμούς να έρθει στην Ελλάδα οι οποίοι κάμφθηκαν μόνο λόγω της αγάπης της για την Αμαλία. Αρχικά υποσχέθηκε και δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει τα δύο πρώτα χρόνια. Εκπλήρωσε έτσι μία ζωηρή και επανειλημμένως εξομολογουμένη επιθυμία της Αυτής Μεγαλειότητος. Παρ΄όλο που υποχρεώθηκε μόνο σε διετή παραμονή και παρ ότι ποτέ δεν παραιτήθηκε μέσα της από την προοπτική της επιστροφής στην πατρίδα της και το οικογενειακό της περιβάλλον, λόγω της αμέριστης αγάπης προς τη βασίλισσα και τη γοητεία που της ασκούσε η νέα τους ζωή, ανέβαλε κάθε χρόνο την επιστροφή της . Η επιθυμία της δεν εκπληρώθηκε τελικά και για ένα άλλο λόγο. Στις 29 Ιουνίου – 11 Ιουλίου 1842 την βρήκε ο θάνατος.

Νορδενπφλιχτ ΑΙΩΝ 1 7 1842

Στον πρόλογο της έκδοσης αυτής ,διαβάζουμε ακόμα:
«Για όσα έχουν γραφτεί από την ίδρυση του βασιλείου της Ελλάδας μέχρι αυτή την στιγμή , δεν έχει φτάσει στον κόσμο τίποτα διεξοδικό και εμπεριστατωμένο για τις συνθήκες υπό τις οποίες συστήθηκε η Αυλή γύρω από τον Θρόνο. Σε αυτό το «κενό» αυτές εδώ οι «σελίδες» είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για να το αναπληρώσουν».

Τάφος Νορντενφλικτ

Η Νορντενφλικτ είχε σημαντικό ρόλο στο παλάτι την εκπαίδευση και επιτήρηση των «Κυριών των Τιμών» και κυρίως των ελληνίδων. Μετά το θάνατο της Νορντενφλικτ και τα γεγονότα του 1843 η Αμαλία όπως φαίνεται από τις επιστολές της, έχασε την εμπιστοσύνη  που είχε για πολλές από τις κυρίες της Αυλής της και ιδιαίτερα αυτή προς την Μπότσαρη.

Η Τζούλια Νορντενφλυκτ πέθανε 29 Ιουνίου- 11 Ιουλίου 1842 και ετάφη με «τιμές παρθένου» διότι ήταν ανύπαντρη. Ο θάνατός της έφερε μεγάλη θλίψη στην βασίλισσα Αμαλία αλλά και σε όλη την Αυλή. Την κηδεία παρακολούθησαν υπουργοί, υπάλληλοι της Επικράτειας και πλήθος κόσμου . Ήταν υπέρμαχος των Ελληνίδων. Άφησε 50.000 τάληρα περιουσία στον αδελφό της που ήταν γιατρός στη Γερμανία.

Τάφος ΝορντενφλικτΕτάφη στο Νεκροταφείο των Διαμαρτυρομένων που βρισκόταν στον (σημερινό) κήπο του Ζάππειου κοντά στον Ιλισσό ποταμό, σε γη που είχε παραχωρηθεί μετά την δημιουργία του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών με την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του κράτους.  Με το Π.Δ της 18/4/1914 συστάθηκε Προτεσταντικό τμήμα στο Α΄Νεκροταφείο και μεταφέρθηκε εκεί το μνήμα της και μέχρι σήμερα εκεί γινονται οι ταφές των Προτεσταντών.  Το άγαλμα στον τάφο της είναι του δανού Κρίστιαν Χάνσεν.

Άρης- Χαράλαμπος Φωτόπουλος: Μετάφραση κειμένων των επιστολών της Νορδενφλικτ.

Ενδεικτική βιβλιογραφία :

Εφημερίδες: «Ανεξάρτητος», «Αιών» « Τα Ολύμπια», «Ταχύπτερος Φήμη»