Κορονοϊός:Τελικά πώς κολλάει;

Έξι μήνες με πανδημική κρίση διαμορφώνεται μια συμφωνία αναφορικά με το πως κανείς μπορεί να κολλήσει τον ιό.
Πώς μπορεί κανείς να κολλήσει;
Δεν είναι εύκολο να κολλήσει κανείς τον ιό από μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί, λένε οι επιστήμονες. Και φευγαλέες συναντήσεις με άλλους σε εξωτερικό χώρο δεν είναι πιθανό να μεταδώσουν τον ιό».

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι συντάκτες της Wall Street Journal σε ρεπορτάζ που έχουν συγκεντρώσει τα μέχρι τώρα γνωστά και επιστημονικά εξακριβωμένα δεδομένα.

«Αντιθέτως, ο μέγας «ένοχος» για τη διασπορά του ιού φαίνεται πως είναι οι κοντινές, πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μαζικές εκδηλώσεις, χώροι με πλημμελή εξαερισμό και μέρη όπου ο κόσμος μιλάει δυνατά (ή τραγουδάει) μεγιστοποιούν τον κίνδυνο διασποράς του ιού», συνεχίζει.

«Δύο πρόσφατες μεγάλες έρευνες απέδειξαν ότι τα μεγάλα lockdown των προηγούμενων μηνών αποδείχθηκαν σωτήρια για εκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα όμως που γνωρίζουμε περισσότερα για τον ιό και τη συμπεριφορά του οι χώρες και οι μεγάλες πόλεις μπορούν να σχεδιάσουν τρόπους να συνεχιστεί η ζωή με σχετική ασφάλεια. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τα lockdown αλλά τρόπους να διατηρούμε τις αποστάσεις».

Όλα αυτά λοιπόν που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό, διατυπωμένα με σχετική βεβαιότητα και συγκεντρωμένα εδώ (για λίγες ώρες).

 

Στιγμιότυπο 2020 07 13 8.49.56 μμ