Η τζαμιοποίηση της Τουρκικής πολιτικής

Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, που έκρινε παράνομο το κυβερνητικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η οσονούπω μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας σε τζαμί προκάλεσε οργή όχι μόνο στους Έλληνες αλλά σε όλο το χριστιανικό κόσμο.agiasofiaeswterikoshutter 2 thumb large

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.

Βέβαια, ο Ερντογάν προκειμένου να ταίσει τον φονταμενταλισμό της μουσουλμανικής Τουρκίας κατέφυγε σε ένα τέχνασμα εντυπωσιασμού, το οποίο έχει μεγάλη σημειολογία:

1. Παίρνει το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά και την μετατρέπει από μουσείο σε τζαμί προβάλλοντας την μισαλλοδοξία και την αλαζονεία ως πολιτική του

2. Δωρίζει τον βυζαντινό ναό στους πιστούς του για να τον κάνουν τόπο προσκυνήματος, τροφοδοτώντας το μουσουλμανικό φονταμενταλισμό και το μίσος προς τη δύση

3. Με αυτή τη συμβολική κίνηση καταργεί με πηχαίους τίτλους την κεμαλική πολιτική της εκκοσμίκευσης της Τουρκίας, που χρησίμευσε ως εργαλείο επι δεκαετίες για την ισχυροποίηση του ρόλου της Τουρκίας ως σταθεροποιητικής δύναμης ανάμεσα σε ανατολή και δύση.

4. Δίνει ένα μάθημα στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους περί αυθάδειας και ετσιθελισμού, αγνοώντας την Unesco και την επιρροή της στην πολιτισμική διατήρηση των μνημείων του κόσμου.

5. Προετοιμάζει το πεδίο και για άλλες σοβαρότερες επιθέσεις στην Ελλάδα και προαλείφει την όξυνση των διμερών σχέσεων Παρόλο που η αυθάδης πράξη του Ερντογάν είναι απολύτως συμβολική όχι μόνο των δικών του προθέσεων ως «σουλτάνου» αλλά του μουσουλμανικού εσμού που έχει το μάτι στραμμένο στον δυτικό κόσμο, η διεθνής κοινότητα μοιάζει να σιωπά.

Η Unesco δεν έχει επιβάλει καμία επίπτωση ακόμη στην Τουρκία για τον αποχαρακτηρισμό του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς και τη μετατροπή της σε τζαμί. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί εκατομμύρια ευρώ απο την Unesco για να αποκαλυφθούν oι βυζαντινές αγιογραφίες απο τα ιερογλυφικά που τις κάλυπταν επί αιώνες στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς ναού. Μήπως θα πρέπει να ζητηθούν αυτά τα χρήματα πίσω και να ασκηθεί μια τιμωρητική πρακτική στη χώρα που δεν σέβεται την ιστορία του πολιτισμού της;

Το Πατριαρχείο της Ρωσίας σφυρίζει αδιάφορα δηλώνοντας ότι η Αγία Σοφία και η μετατροπή της σε τζαμί είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, τιμωρώντας, στην πραγματικότητα, τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο για την στάση σου στο Ουκρανικό ζήτημα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε τα μελιστάλαχτα : «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η διεθνής χριστιανική κοινότητα δηλώνει απούσα απο την εκμουσουλμανισμό του σπουδαιότερου μνημείου της ανατολικής Εκκλησίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρκείται σε ορισμένες φραστικές καταδίκες της πράξης του Ερντογάν. O Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι η απόφαση μετατροπής του εμβληματικού μνημείου σε τέμενος «αναπόφευκτα καλλιεργεί δυσπιστία, προκαλεί νέες διχόνοιες και υπονομεύει τις προσπάθειές μας για διάλογο» και κάλεσε τις τουρκικές αρχές «άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, στο πλευρό της Αθήνας στάθηκε η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε και τη διακοπή των ήδη εδώ και πολύ καιρό ουσιαστικά παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι υπόλοιπες χώρες δεν φάνηκαν να θέλουν να κατανοήσουν την θέση της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης ανέβασαν τους τόνους, αλλά φωνές βοώντων εν τη ερήμω, καθότι δεν μπορούν να κάνουν καμία αποτελεσματική παρέμβαση στο ζήτημα.

Η συνθήκη της Λωζάνης και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας καταπατείται διαρκώς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει ανυπεράσπιστο στα νύχια της μισαλλοδοξίας του Ερντογάν. Ο μόνος δρόμος είναι η επιρροή της ελληνοαμερικάνικης ομογένειας στους κύκλους της Αμερικάνικης πολιτικής. Αλλά ο πρόεδρος Τράμπ παριστάνει τον αδιάφορο ή μάλλον ευνοεί τα σχέδια του σουλτάνου για επεκτατισμό, και παρά την αυστηρή προειδοποίησή του για την ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη, στηρίζει την πολιτική του Ερντογάν με κορυφαία απόδειξη την εκλογή του Τούρκου εκπροσώπου ως διευθυντού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η τζαμιοποίηση της Αγιάς Σοφιάς είναι η απαρχή για τη νέα εποχή της αυθάδους μουσουλμανοποίησης της Τουρκίας, που δεν θα την πληρώσει μόνο η Ελλάδα αλλά ολάκερος ο δυτικός κόσμος!