Λίζι Μπόρντεν: ο Μακάβριος Οίκος – Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σειρές υπερφυσικού χαρακτήρα, έχουν στο ενεργητικό τους επεισόδια τα οποία είναι βασισμένα σε πραγματικά στοιχειωμένα σπίτια ή μέρη με πραγματική μεταφυσική δραστηριότητα.

Σ’ ένα από τα πολλά επεισόδια της σειράς “Supernatural” (Season 11x05 “Thin Lizzie”), τα αδέρφια Γουίντσεστερ είχαν να κάνουν με το Σπίτι της Λίζι Μπόρντεν. Είχαν αναλάβει να ερευνήσουν μια υπόθεση πολλαπλών δολοφονιών στο πρώην σπίτι της Λίζι, το οποίο πλέον είναι μέρος διαμονής με πρωινό (B&B – Bed and Breakfast). Καθώς προχωράει η ιστορία, ένας από τους ντόπιους, ενημερώνει τα αδέρφια πως είδε το φάντασμα της Λίζι να τριγυρνάει στην περιοχή, την ώρα των φόνων. Στην πραγματικότητα, το σπίτι το οποίο βρίσκεται στο Φολ Ρίβερ της Μασαχουσέτης, ήταν

 

μέρος όπου έγιναν οι αποτρόπαιοι φόνοι με τσεκούρι το 1892. Η Λίζι Μπόρντεν, κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε τον πατέρα της Άντριου, την μητριά της Άμπιγκεϊλ, πελεκώντας τους με το τσεκούρι μέχρι θανάτου. Δικάστηκε αλλά αθωώθηκε. Το σπίτι της οικογένειας σήμερα είναι όντως Β&Β.

Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Η Λίζι Μπόρντεν γεννήθηκε στο Φολ Ρίβερ στις 19 Ιουλίου 1860 και ήταν το τρίτο παιδί του Άντριου Τζάκσον Μπόρντεν και της πρώτης του συζύγου, Σάρα Άντονι. Όταν η Λίζι ήταν τριών χρονών, η μητέρα της πέθανε και ο πατέρας της αργότερα παντρεύτηκε την Άμπιγκειλ Ντέρφι Γκρέι. Ο Άντριου ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και τραπεζικό στέλεχος, και είχε επιχείρηση στην οποία έφτιαχνε και εισήγαγε φέρετρα. Έβγαλε αρκετά χρήματα από τις απώλειες του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, αγοράζοντας τις ακίνητες περιουσίες των χήρων που δεν είχαν πλέον την οικονομική δύναμη για να τις κρατήσουν, τις νοίκιαζε πίσω στους ίδιους χήρους και χήρες, αυξάνοντας το ενοίκιο και στην συνέχεια τους έκανε έξωση.

Το σπίτι των Μπόρντεν κατασκευάστηκε σε Ελληνικό Αναγεννησιακό στυλ το 1845, σε μια borden3μεσαίαςτάξης γειτονιά. Η οικογένεια το αγόρασε το 1872. Όντας τσιγκούνης, ο Άντριου συμπεριφερόταν στην οικογένεια του με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζε την επιχείρηση του, υποβάλλοντας την κόρη του και την σύζυγο του σε ακραία οικονομία. Το σπίτι δεν είχε νερό, τουαλέτες με καζανάκια ή ηλεκτρικό ρεύμα, αν και την εποχή εκείνη όλα ήταν διαθέσιμα. Ο Άντριου θεωρούσε πως όλα αυτά είναι ανούσιες πολυτέλειες. Χρησιμοποιούσαν λάμπες με λάδι φάλαινας, δοχείο νυκτός (πορσελάνινο δοχείο που χρησιμοποιούνταν ως κινητή τουαλέτα) και ζεστό νερό το οποίο ζέσταιναν στη σόμπα. Ήταν επίσης γνωστός και για την τσιγκουνιά του στο θέμα φαγητό, όπου υποχρέωνε την οικογένεια του να τρώει ελαφρά σαπισμένο κρέας, αντί να το πετάξουν και για το λόγο συχνά είχαν προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα. Είναι πιθανό όλα τα μέλη της οικογένειας να έπασχαν από συναισθηματική καταπίεση. Η Λίζι μεγάλωσε ως θρησκευόμενο και αφοσιωμένο παιδί και πήγαινε στο Κατηχητικό της Κυριακής. Μαζί με την αδερφή της την Έμμα Λενόρα, ήταν γεροντοκόρες. Πριν τις δολοφονίες, οι μεγαλύτεροι Μπόρντεν υπέφεραν από ασυνήθιστα στομαχικά προβλήματα, και η Άμπιγκειλ απευθυνόμενη στον οικογενειακό τους γιατρό, του είπε πως έχει υποψίες πως κάποιος θέλει να τους δηλητηριάσει.

Το πρωινό της 4ης Αυγούστου του 1892, η Άμπιγκειλ ήταν επάνω και ο Άντριου ήρθε νωρίς στο σπίτι από τη δουλειά, καθώς δεν αισθανόταν καλά. Αν και η τακτοποίηση του ξενώνα ήταν δουλειά της Έμμας και της Λίζι, εκείνη την ημέρα πήγε να το τακτοποιήσει η Άμπιγκειλ. Σύμφωνα με τη εγκληματολογική έρευνα, η Άμπιγκειλ ήρθε αντιμέτωπη με τον δολοφόνο της κατά την επίθεση. Αρχικά χτυπήθηκε στο κεφάλι με το τσεκούρι, με αποτέλεσμα να δεχτεί 17 απανωτά χτυπήματα.

borden4Τα ματωμένα σώματα τους βρέθηκαν του Άντριου στην αίθουσα υποδοχής και της Άμπιγκειλ στο δωμάτιο των ξένων. Και τα δυο σώματα ήταν βάναυσα κομμένα στο πρόσωπο και στο κεφάλι με κάτι που φαίνετε να είναι ένα μικρό τσεκούρι. Την ώρα των φόνων, η καμαριέρα Μπρίτζετ Σάλιβαν, ήταν έξω και έπλενε τα παράθυρα ενώ στη συνέχεια αποσύρθηκε να ξεκουραστεί στο δωμάτιο της, το οποίο βρισκόταν στον τρίτο όροφο. Άκουσε την Λίζι να την φωνάζει αναστατωμένη να κατέβει κάτω, στο δωμάτιο που βρισκόταν νεκρός ο πατέρας της. Η Λίζι είπε πως κάποιος είχε μπει στο σπίτι και τον δολοφόνησε, και πως αυτή βρήκε το πτώμα του. Η Σάλιβαν μαζί με την γειτόνισσα Άντελαϊν Τσόρτσιλ, η οποία ήρθε να βοηθήσει και ανακάλυψαν το πτώμα της Άμπιγκειλ, η οποία ήταν στην ίδια κατάσταση με τον Άντριου. Το σώμα της Άμπιγκειλ ήταν πιο παγωμένο από αυτό του Άντριαν, πράγμα που σημαίνει πως δολοφονήθηκε πρώτη.

Κυριάκος Καράμπελας 

πηγη