Βόμβα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζει η κυβέρνηση η οποία προειδοποιεί τους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών εάν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις που οφείλονται από το 2014. Στο non paper για το κυβερνητικό έργο του διμήνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.

Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.

Είναι ξεκάθαρη η προειδοποίηση για στάση πληρωμών των δόσεων δανείων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για το τι (δεν) θα περιέχει η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους θεσμούς. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, θα περιλαμβάνει μέτρα για έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015 αλλά δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους. Ενδεχομένως αυτή η λίστα να μην ικανοποιήσει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσης απόδοσης κι όχι ένα γενικό πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ στο σημερινό press briefing.

Η κ. Κοτέ τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά. Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Μιλούν για ρήξη

Κι ενώ η διαπραγμάτευση, η οποία ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τα τεχνικά κλιμάκια και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, είναι στην κόψη του ξυραφιού, το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα και από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανοικτά μιλούν για ρήξη.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει σε ρήξη με τους δανειστές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.

Λίγες ώρες μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος από την Κρήτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, μιλώντας στο Star ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.

Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».