Κινείται σε υψος περίπου 570 χιλιομέτρων γύρω από τη Γη και φέτος γιορτάζει τα 25α γενέθλιά του: είναι το Ηubble, το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που διαθέτει η ανθρωπότητα, ο παρατηρητής του σύμπαντος, ο ταλαντούχος φωτογράφος των πιο εντυπωσιακών κοσμικών φαινομένων.

Από τις 24 Απριλίου 1990, όταν και εκτοξεύθηκε με το διαστημικό λεωφορείο Discovery, το Hubble εξέτασε μακρινούς γαλαξίες, παρείχε πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες και βοήθησε τους αστρονόμους να κατανοήσουν τη δράση της σκοτεινής ενέργειας και να υπολογίσουν ακριβέστερα την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος.

Παράλληλα, χάρισε στους ανθρώπους συγκλονιστικά πορτρέτα του διαστήματος: Φωτογραφίες από την ομάδα γαλαξιών που είναι γνωστή ως το Κουιντέτο του Στεφάνου και βρίσκεται περίπου 300 εκ. έτη φωτός μακριά και «πίνακες» νεφελωμάτων με ασύλληπτα σχήματα όπως το το Νεφέλωμα του Καρκίνου. Eικόνες που έχουν συγκεντρωθεί στο νέο λεύκωμα των εκδόσεων Taschen, Expanding Universe – Photographs from the Hubble Space Telescope.

WILD HORSES
Στη φωτογραφία, το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής ή Mπάρναρντ 33, που βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα και απέχει 1.500 έτη φωτός από Γη.

Δημοσιεύτηκε στο Chronos Oro, Β’ Περίοδος, τεύχος 7 – Ιούλιος 2015

  • Ηubble: To μάτι του χρόνου
  • Ηubble: To μάτι του χρόνου
  • Ηubble: To μάτι του χρόνου
  • Ηubble: To μάτι του χρόνου
 Μάρθα Κορινθίου