Ο Max Schireson είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της MongoDB, της μεγαλύτερης startup που φτιάχνει λογισμικό για στοιχεία δεδομένων στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία αποτιμάται στα 1,6 δισ. δολάρια. Αν και η εταιρεία αύξησε τα έσοδά της 30(!) φορές και συγκέντρωσε 220 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια των 4 ετών που εργαζόταν σε αυτή ο Schireson, έγινε πασίγνωστος όταν ξαφνικά αποφάσισε να παραιτηθεί . Το έκανε μέσω μιας επιστολής που έγινε αμέσως viral, εξηγώντας ότι παρατάει την αξιοζήλευτη θέση του για να μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Η παθιασμένη επιστολή του κέρδισε αμέσως την προσοχή του κοινού με την ειλικρίνειά της για τις σύγχρονες απαιτήσεις και τις δύσκολες ισορροπίες μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

pateras2

Ωστόσο, μετά από μόλις 11 μήνες ελευθερίας, όπως γράφει το Forbes, ο Schireson ανακοίνωσε ότι επιστρέφει με πλήρη απασχόληση ως στέλεχος στην εταιρεία Battery Ventures. Στα νέα του καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται η βοήθεια που θα προσφέρει στην εταιρεία να βρίσκει ελκυστικές startups, ενώ θα συνεργάζεται με επιχειρηματίες στο στήσιμο εταιρειών. Παρ’ όλ’ αυτά, τόνισε ότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον νέο του ρόλο για να ξεκινήσει μια δική του εταιρεία ή να ενταχθεί σε μια άλλη startup.

Ο ίδιος είπε ότι αγαπά την ποικιλία και την πνευματική πρόκληση και γι’ αυτό η ιδέα να δουλέψει με μια σειρά συναρπαστικών startups τον ενθουσίασε. «Ήθελα να συνεχίσω να έχω μια ισορροπημένη ζωή και αυτή ήταν η ευκαιρία μου να ασχοληθώ με σπουδαίες εταιρείες χωρίς να είμαι δεσμευμένος στον απαιτητικό ρόλο του CEO», ανέφερε.

Στην επιστολή που είχε στείλει έναν χρόνο πριν, για να εξηγήσει την παραίτησή του αναφερόταν λεπτομερώς στις αιτίες που τον έκαναν να πάρει αυτή την απόφαση:

«Εχω τρία υπέροχα παιδιά στο σπίτι, ηλικίας 14,12 και 9 ετών και μου αρέσει να περνώ χρόνο μαζί τους: να κάνουμε σκι, να μαγειρεύουμε, να παίζουμε παιχνίδια, να κολυμπάμε, να βλέπουμε ταινίες, να συζητάμε.

Φέτος κοντεύω να διανύσω 300.000 μίλια στα ταξίδια ρουτίνας για τη θέση μου ως CEO, ενώ κάθε 2-3 εβδομάδες κάνω και τη διαδρομή Νέα Υόρκη – Πάλο Άλτο. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών μου λείπουν οι οικογενειακές χαρές. Δεν μπόρεσα να είμαι κοντά στα παιδιά μου ούτε όταν το κουτάβι μας χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ή όταν ο γιος μου έκανε μια επείγουσα επέμβαση (ευτυχώς μικρή και με επιτυχή έκβαση, αλλά σε κάθε περίπτωση απροσδόκητη).

Έχω μια υπέροχη σύζυγο που έχει επίσης μια σπουδαία καριέρα. Είναι γιατρός και καθηγήτρια στο Στάνφορντ, ενώ παράλληλα «τρέχει» κι ένα πρόγραμμα κατάρτισης για μαιευτήρες σχετικά με την προωρότητα, τις χειρουργικές τεχνικές κλπ. Είναι φανταστική μαμά, πανέξυπνη, όμορφη και απερίγραπτα υπομονετική μαζί μου. Την αγαπώ και θα της χρωστώ πάντα ότι έβρισκε τρόπους να κρατά ενωμένη αυτή την οικογένεια παρά τα τρελά μου ωράρια. Δεν θα πρέπει να συνεχίσω να καταχρώμαι αυτής της υπομονής. Φίλοι και συνάδελφοι συχνά τη ρωτούν πώς είναι να συνδυάζει μητρότητα και καριέρα. Εμένα, δεν με ρωτούσαν ποτέ», έγραφε τότε.

pateras3

Νοιώθοντας ότι δεν μπορούσε πια να είναι ο ηγέτης που χρειαζόταν η MongoDB στη Νέα Υόρκη και με την οικογένεια του να κατοικεί στην Καλιφόρνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει.

Όπως είχε γράψει το Forbes, την απόφαση ζωής την έλαβε στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου καθώς περίμενε να κάνει με μεγάλη καθυστέρηση μια ολονύχτια πτήση στο Ώστιν. Ο CEO ξύπνησε στο Τουσόν για να ανακαλύψει ότι η πτήση του είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση και χρειαζόταν να αντικαταστήσει μερικά μέλη πληρώματος που είχαν τραυματιστεί. «Εκείνη τη στιγμή», θυμάται, «αναρωτήθηκα τι κάνω»…

Πηγή