Από τη μια το Ισλαμικό Κράτος και από την άλλη το βάρβαρο καθεστώς του  Μπάσαρ αλ-Άσσαντ έχουν ολοσχερώς καταστρέψει την Συρία. Και η Δύση (Η.Π.Α και Ευρώπη) δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει και πολλά καθώς είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δύο επιλογές, είτε να συνεργαστεί με το καθεστώς του Άσσαντ (κάτι το οποίο αποφεύγει διότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο που έχει λειτουργήσει ως κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια) ή να αγνοήσει την κυβέρνηση και να αναλάβει στρατιωτική δράση (κάτι το οποίο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα μιας χώρας για αυτοκυβέρνηση).

Οπως σημειώνουν οι New York Times, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πέραν του ότι είναι από τους λίγους που έχουν ‘ζυγίσει’ σωστά την κατάσταση στη Συρία, ίσως μπορεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Δύσης και κυβέρνησης Άσσαντ, διότι όπως ανακοίνωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, η Ρωσία συνεργάζεται και παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Άσσαντ εναντίον των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ενώ κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη να δημιουργήσουν διεθνή συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Bashar-al-Assad_2592588b

Παρ’ όλο που η Ρωσία έχει απομονωθεί από τη Δύση λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, είναι απαραίτητος σύμμαχος για την μάχη εναντίον του εξτρεμιστικού ισλαμισμού, και το έχει αποδείξει στο παρελθόν, όταν μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο  Πούτιν ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες που έσπευσε να στηρίξει την διεθνή συμμαχία που δημιούργησε η τότε κυβέρνηση των Η.Π.Α (George W. Bush).

Παρ’ όλα αυτά η Δύση δεν εμπιστεύεται πλήρως τον Πρόεδρο της Ρωσίας καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι η Ρωσία στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει εξτρεμιστικά γκρουπ για να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα, με κύριο παράδειγμα την Τσετσενία, το 1999. Επιπλέον οι δυτικές δυνάμεις – εφόσον υπάρχει συμμαχία με την Ρωσία εναντίον της τρομοκρατίας – θα πρέπει να κάνουν πίσω όσον αφορά τις κυρώσεις εναντίον της σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η Δύση όμως δεν το θέλει αυτό διότι θα την κάνει να φανεί αδύναμη και τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Πούτιν να φανούν νικητές.

635586464035076487-AFP-527752260
Δύο πράγματα είναι σίγουρα. Πρώτον οι δυτικές δυνάμεις χρειάζονται την Ρωσία σαν σύμμαχο και δεύτερον οι Η.Π.Α και η Ευρώπη δεν πρέπει να εμπιστευτούν πλήρως τον Πούτιν, ούτε να τον αφήσουν να θέσει τους όρους της συμμαχίας, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και η Ρωσία για άλλη μια φορά να  πετύχει την προώθηση της δκής της ατζέντας

Newsroom  με πληροφορίες από τους   New York Times

Απόδοση –  Αντελίτο Τζέμπροι