Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή τα 25α γενέθλια του Hubble, προσκαλεί το κοινό, την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στην προβολή της επετειακής παράστασης «Το σύμπαν του Hubble».

Είκοσι πέντε χρόνια  συμπληρώνονται από την εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble και η επιστημονική κοινότητα γιορτάζει και τιμά ένα από τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής μας!

Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (8μμ και 9μμ) με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30 της ίδιας ημέρας.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ σκύλοι – συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η  παράσταση «Το Σύμπαν του  Hubble»  περιγράφει το ταξίδι του Hubble από τις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος μέχρι τα πέρατα του Σύμπαντος και στο απώτερο παρελθόν του, πλησιάζοντας μάλιστα, όσο ποτέ άλλοτε, την ίδια τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Η μεγαλύτερη ίσως κληρονομιά του Hubble είναι το ότι μας άνοιξε τα μάτια στις εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες αστρογένεσης και αστρικών θανάτων καθώς και στα απόμακρα σμήνη γαλαξιών. Γιατί το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble είναι μέρος της συνεχιζόμενης αναζήτησής μας να κατανοήσουμε το Σύμπαν, αφού τα μάτια του Hubble είναι τα μάτια ολάκερης της ανθρωπότητας: αιώνες ονείρων, δεκαετίες σχεδιασμών και μια παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική προσπάθεια επιτρέπουν σʼ όλα αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα.

25 χρόνια Hubble

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΝΑSΑ και ΕSA. Αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος μεγάλων παρατηρητηρίων, και τέθηκε σε τροχιά από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι στις 24 Απριλίου του 1990, έχοντας πάρει το όνομά του από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ. Αν και δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Το Hubble συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στην εξερεύνηση νέων κόσμων. Όχι μόνο έχει ανακαλύψει εξωηλιακούς πλανήτες αλλά έχει βοηθήσει στην επιβεβαίωση της ύπαρξης εξωπλανητών που έχουν βρεθεί από άλλα τηλεσκόπια. Η διάρκεια, η σταθερότητα και η οργανική ευαισθησία του, το καθιστούν μοναδικό κομμάτι των διαστημικών τηλεσκοπίων.

Πληροφορίες

  • Ίδρυμα Ευγενίδου: Λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από Πεντέλης 11) – Π. Φάληρο
  • Τηλ.: 210 9469600
  • Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι  σκύλοι – συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
  • Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
  • Η ψηφιακή παράσταση θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από τις 5 Οκτωβρίου.
  • Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 9 ετών και άνω.