Διαφήμιση
“Οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους με ένα SMS”
Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγου σε δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο κρυσφύγετό του στη Μόσχα όπου έχει καταφύγει από το 2013, ο γνωστός πια πρώην εξωτερικός συνεργάτης της NSA και της CIA που αποκάλυψε στον κόσμο τις μεθόδους παρακολούθησής τους, Έντουαρντ Σνόουντεν, ισχυρίστηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να ελέγξουν το smartphone μας με ένα απλό SMS.
Ο Σνόουντεν που μίλησε στην εκπομπή του BBC One, “Panorama”, αποκάλυψε ότι η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία GCHQ διαθέτει τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορέσει να εισβάλει στο smartphone οποιουδήποτε χρήστη χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί και πως οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα για να οχυρωθούν.
Αρκεί, λέει ο Σνόουντεν, η αποστολή ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος SMS για να τεθεί η συσκευή υπό τον έλεγχο κάποιου πράκτορα εξ’ αποστάσεως, και να καταγράψει εικόνα, ήχο και γεωγραφικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Μάλιστα, ο περιβόητος προγραμματιστής ισχυρίστηκε πως η εν λόγω μυστική υπηρεσία, η οποία δρα ως παράρτημα της NSA, η οποία και την προμηθεύει με τεχνογνωσία και επιχειρησιακή καθοδήγηση, έχει δώσει σε κάθε ένα από τα λογισμικά κατασκοπείας της κωδικά ονόματα χαρακτήρων από τη γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων, Στρούμφ.
Σε ερώτηση του BBC, εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης αρνήθηκε να παραδεχτεί ή να διαψέυσει τα λεγόμενα του Έντουαρντ Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας ότι η GCHQ δρα με βάση το γράμμα του νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σνόουντεν παραδέχτηκε ότι έχει ήδη διαπραγματευτεί την πιθανότητα φυλάκισής του για τις πράξεις του με την Αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ιδιαίτερη πρόοδος επί του θέματος.
Πηγή: www.lifo.gr
Διαφήμιση