Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Δραγασάκη έχει ως εξής:

«Το τελευταίο σημείο: H ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία, αλλά δεν είναι επαρκής. Πρέπει να σκεφτούμε με όρους μιας νέας αρχιτεκτονικής του τραπεζικού μας συστήματος ευρύτερα, πρέπει να συζητήσουμε για ένα νέο ρόλο τον τραπεζών σε σχέση με την κοινωνία, την ανάπτυξη κλπ. Αυτό δεν είναι θέμα αυτού του νόμου. Θα έχουμε την ευκαιρία να το δούμε και αλλού.

Δεύτερον, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα. Απ’ αυτήν την άποψη, έχει σημασία η στήριξη των συνεταιριστικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής, έχει σημασία η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας γρήγορα, αλλά και η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων τραπεζών, αλλά και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κύριε Πρόεδρε, προσπάθησα να δείξω ότι σήμερα απλά βάζουμε τις βάσεις με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για μια πορεία αντιμετώπισης της κρίσης. Η πορεία αυτή έχει και άλλες προϋποθέσεις, ορισμένες από τις οποίες ανέφερα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εγγυάται την έγκαιρη και επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά κυρίως την ευρύτερη, τη γενικότερη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση».

Αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περί παράλληλου συστήματος τραπεζών που να μην είναι υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που «να μην κάνει το σύστημα τόσο συγκεντρωτικό όσο είναι σήμερα».

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης τόνισε ότι αυτό που δήλωσε ο κ. Δραγασάκης «δεν υφίσταται».  «Δεν μπορεί να αφήσει  πίσω του τον “βαρουφακισμό”», συνέχισε ο κ. Βορίδης.

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται, ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα…φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι», σχολίασε, επίσης στοTwitter, ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση.