-Οι εργαζόμενοι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχουν δικαίωμα να διακοσμήσουν τα γραφεία τους με γιορτινούς διάκοσμους . Από τότε που ο Τόνι Κλέμεντ υπουργός θησαυροφυλακίου της Συντηρητικής κυβέρνησης εξέδωσε την ανακοίνωση δεν απαγορεύτηκαν πλέον οι Χριστουγεννιάτικοι διάκοσμοι στα γραφεία των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα να γιορτάσουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις στο χώρο εργασίας,

Το πολιτικά ορθό παρά το κοινωνικό του εκτόπισμα δεν κατάργησε τελικά τα έθιμα των ανθρώπων. «Η κυβέρνησή μας δεν θα επιτρέψει να πληγωθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων» είχε γράψει καλοθύμητα σε ανακοίνωσή του τότε ο Τόνι Κλέμεντ.

Η ανακοίνωση του Κλέμεντ ήρθε ένα χρόνο αφότου ο Μάρκ Σιμονό, επικεφαλής των δημοσίων υπηρεσιών του Κεμπέκ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απαγόρευε να γίνουν χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις στα γραφεία των δημοσίων υπηρεσιών του ομοσπονδιακού Καναδά ανά τη γαλλόφωνη επαρχία, αφήνοντας αστόλιστη την κεντρική Δημόσια Υπηρεσία του Καναδά στο Μόντρεαλ. Πέρισι είχε γίνει μεγάλη φασαρία στην Οττάβα με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση των Συντηρητικών ότι στερεί στο λαό το πνεύμα των Χριστουγέννων. Τα τελευταία χρόνια μας καταδιώκει το «πολιτικά ορθό» εδώ στη Βόρεια Αμερική σχετικά με τους στολισμούς των Χριστουγέννων.

Ο πολιτισμός που κυριολεκτικά τρέφεται και θεριεύει κατά την περίδο των γιορτών με τους στολισμούς και τα δώρα, την τελευταία πενταετία έχει υποστεί μια τεράστια επίθεση από όσους θεωρούν ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν πρέπει να γιορτάζεται και να διατυμπανίζεται σε κοινωνίες που έχουν κι άλλους πολιτισμούς και θρησκείες. Φυσικά η ανοχή, η συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός των θρησκευτικών πολιτισμών είναι αξίες, που οφείλουν να κυριαρχούν σε χώρες όπου υπάρχουν μετανάστες και οι κουλτούρες αναμειγνύονται στην καθημερινότητα. Αλλά τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή, που πέρα από τη γέννηση του θεάνθρωπου Χριστού, συμβολίζει την αγάπη, την προφορά , τη γενναιοδωρία και την αναγέννηση εν τέλει του ανθρώπινου γένους. Αντί, λοιπόν, οι πολιτικοί φωστήρες του δυτικού κόσμου να προτάξουν τα ουμανιστικά στοιχεία της Γέννησης του Χριστού, αντί να φωτίσουν τις πτυχές της Χριστιανικής θρησκείας με τη βαθειά σημειολογία της Αγιας Μέρας, αποφάσισαν πως όφειλαν να οπισθοχωρήσουν και να παραδώσουν αμαχητί τον πολιτισμό των Χριστουγέννων στους αλλόθρησκους, για να είναι πολιτικά «ορθοί».

Βέβαια, αναρρωτιέται κανείς αν οι αλλόθρησκοι στις δικές τους πατρίδες καταργούν τα δικά τους σύμβολα και έθιμα για να είναι πολιτικά ορθοί στους παρεπιδημούντες Χριστιανούς. Αντίθετα, συχνά πληροφορούμαστε ότι οι χριστιανικές εκκλησίες και συγκεντρώσεις δέχονται ανοίκειες επιθέσεις από αλλόθρησκους, που έχουν αναπτύξει μέσα τους το αίσθημα της μισαλλαδοξίας, τιμωρώντας τους συμπολίτες τους για τα διαφορετικά τους θρησκευτικά πιστεύω.

Ο πολιτισμός των Χριστουγέννων στις δυτικές κοινωνίες με τα στολισμένα δέντρα , τις βιτρίνες, τις μπάλες, τις χρυσαφιές γιρλάντες δεν εκφράζει ασφαλώς τη βαθειά πνευματική αξία της Αγιας Μέρας, που θέλει την εξανθρώπιση του Θεού προκειμένου να επέλθει η σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Αλλά είναι μια παράδοση που ζεί και βασιλεύει προτάσσοντας τον κόσμο των παιδιών σε σχέση με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Και φυσικά, η καταναλωτική κοινωνία έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο το μαγικό κόσμο των φώτων και της χαράς. Αρνούμαι λοιπόν να συντονιστώ με τους πολιτικά ορθούς διανοούμενους του δυτικού κόσμου, που έχουν καταργήσει τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα από τους δημόσιους χώρους.

Αρνούμαι να αποδεχτώ την έλλειψη της Φάτνης στην κεντρική πλατεία της πόλης μου επειδή κάποιοι ενοχλούνται από τη Γέννηση του Χριστού. Αρνούμαι να εναρμονισθώ με τις πρότινος εντολές των γραφειοκρατών του Καναδά να μη στολίζονται τα δημόσια κτίρια για να μην προκαλούν τους αλλόθρησκους που δεν γιορτάζουν. Επιτέλους, μετά απο εκέινη την ανακοίνωση του Κλέμεντ ξαναστολίζονται με φώτα τα δημόσια κτίρια της πόλης μου για να γίνει σαφές ότι σε μια Χριστιανοκρατούμενη κοινωνία (90% του πληθυσμού είμαστε Χριστιανοί) έχουμε δικαίωμα να γιορτάζουμε την ύψιστη γιορτή της Χριστιανοσύνης και να καλούμε τους αλλόθρησκους να συμμετάσχουν στη χαρά μας.

Αλλωστε , ο Εβραίος γείτονας μου ευχήθηκε «Χαρούμενα Χριστούγεννα» κι εγώ του αντευχήθηκα “Χαρούμενο Χάνουκα».

Αν οι λαοί δεν μάθουν να τιμούν τις γιορτές των συμπολιτών τους στον Καναδά, τη χώρα του πολυπολιτισμού, θα είναι καταδικασμένοι να ζούν στην απομόνωση των γκέτο και της μη ένταξής τους στην πιό ανεκτική κοινωνία του δυτικού κόσμου!

Καλά Χριστούγεννα!

newsroom/globalview.gr