Όπως σημειώνει το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor για την Ελλάδα, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει 2 βασικά προβλήματα: «Πολιτική αστάθεια και κοινωνική αναταραχή».

stratfor708

Η αναιμική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε διαρκείς διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η οποία με τη σειρά της θα αναγκάσει τη διοίκηση να επιβραδύνει τη διαδικασία της μεταρρύθμισης» αναφέρει το thinktank και προσθέτει: «Η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, επειδή ο Τσίπρας ηγείται μιας ισχνής κοινοβουλευτικά, πλειοψηφίας». Σε περίπτωση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταρρεύσει, είναι πιθανότερο να αντικατασταθεί από μία κυβέρνηση συνασπισμού με τεχνοκράτες.

Το Stratfor επισημαίνει επίσης ότι η επανάληψη μίας κρίσης όπως αυτή του 2015 θεωρείται απίθανη, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μίας ελληνικής χρεοκοπίας ή μιας εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος σε σχέση με το 2015», ενώ για το χρέος  οι σχετικές συζητήσεις θα καθυστερήσουν μέχρι το τέλος του 2016.

Ωστόσο η αντίσταση πολιτών και πολιτικών στις μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει σε σύγκρουση με τους πιστωτές ακόμη μία φορά!