Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Ιταλού κωμικού Μπέμπε Γκρίλο που ιδρύθηκε και εξελίχθηκε ως το πλέον επιτυχημένο κόμμα κατά της διαφθοράς πλήττεται αυτή την εποχή από σωρεία κατηγοριών για συναλλαγές με την ιταλική μαφία, αν και ο εκπρόσωπος του κινήματος διαρρυγνύει τα ιμάτια του και μιλάει για προσπάθεια σπίλωσης των μελών του κόμματος, καθώς αυτό αναρριχάται στις δημοσκοπήσεις.

Η αστυνομία του Κουάρτο, πόλη κοντά στη Νάπολη ερευνά έναν δημοτικό σύμβουλο – Τζιοβάννι ντε Ρόμπιο, το όνομά του –  που ανήκει στο Κίνημα, εις βάρος του οποίου υπάρχουν καταγγελίες ότι πήρε ψήφους από μαφιόζους με αντάλλαγμα την παραχώρηση συμβάσεων στη μαφία.
 Οι έρευνες θα είναι εξονυχιστικές, όπως δηλώνουν οι αρχές, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία. Ομως πολλοί διερετώνται αν πρόκειται για μια υπόγεια προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας του Κινήματος που είδε τα ποσοστά του να εκτινάσσονται καθώς υποσχόταν μια πολιτική ενάντια στη διαφθορά.
Το μήνα Δεκέμβριο μια δημοσκόπηση (Ipsos)  έδειχνε ότι το Κινημα των Πέντε Αστέρων από το 21% άγγιζε το 29% , τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι βρισκόταν καθηλωμένο στο 31%. Το στοιχείο όμως που εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο τους σχολιαστές, είναι ότι – σύμφωνα με την ίδια έρευνα – σε περίπτωση δεύτερου γύρου, στις βουλευτικές εκλογές, τα Πέντε Αστέρια θα υπερίσχυαν του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματτέο Ρέντσι. Αν οι ιταλοί ψήφιζαν σήμερα, το κίνημα που ίδρυσε ο Γκρίλο, υποστηρίζει η δημοσκοπική εταιρία Ipsos, θα εξασφάλιζε στον δεύτερο γύρο ποσοστό 52,5%.
 Newsroom/ Globalview.gr  – Με πληροφορίες από τους  Times  και τη  DW