Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία σχηματίστηκε κυβέρνηση στη χώρα υπό τον Τίχομιρ Ορεσκόβιτς.

Το κοινοβούλιο του Ζάγκρεμπ επικύρωσε τον διορισμό του οικονομολόγου Τίχομιρ Ορεσκόβιτς στη θέση του προέδρου της κροατικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει ο συνασπισμός ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το νέο κόμμα Most (Γέφυρα) του Μπόζο Πετρόφ. Η νέα κυβέρνηση απέσπασε 83 από τις 151 ψήφους των κροατών βουλευτών.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης του Ορεσκόβιτς είναι η τόνωση της οικονομίας και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας. Ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης να μειώσει το χρέος της χώρας από το 90 στο 80% του ΑΕΠ και να περιορίσει την ανεργία από το 18 στο 14%.

Εκτός από τα παραπάνω ο Ορεσκόβιτς δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να συμβάλει στη λύση της προσφυγικής κρίσης συνεργαζόμενη με τους γείτονές της στην περιοχή αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε όμως ότι «θα προστατεύσει επίσης και τα συμφέροντα της Κροατίας».

Ένας οικονομολόγος στο τιμόνι της χώρας

Ο πόλεμος στην Κροατία διήρκησε από τον Μάρτιο του 1991 έως τον Αύγουστο του 1995 Ο πόλεμος στην Κροατία διήρκησε από τον Μάρτιο του 1991 έως τον Αύγουστο του 1995

Την ίδια ώρα ο νέος υπουργός για θέματα βετεράνων του πολέμου ανακοίνωσε την κατάρτιση ενός «καταλόγου προδοτών» από τον εμφύλιο πόλεμο στην Κροατία την περίοδο 1991-1995. Επιπλέον πρόκειται να ενσωματωθεί ένας νέος νόμος στο Σύνταγμα, σύμφωνα με τον οποίο θα επανεξεταστεί η θέση και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων στον πόλεμο. Ενώ τα σχολικά βιβλία οφείλουν στο εξής να περιέχουν μεγαλύτερη ύλη για τον πόλεμο ανάμεσα στους Σέρβους και τους Κροάτες, αλλά και η κροατική τηλεόραση θα είναι τώρα υποχρεωμένη να προβάλει περισσότερες πατριωτικές ταινίες.

Ο νέος πρόεδρος της Κροατίας Τίχομιρ Ορεσκόβιτς δεν είχε στο παρελθόν εμπλακεί στην πολιτική. Πρόκειται για οικονομολόγο, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν οικονομικός διευθυντής της κροατικής φαρμακοβιομηχανίας Pliva. Ο Ορεσκόβιτς, ο οποίος έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Καναδά, είναι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που δεν προέρχεται από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, το συντηρητικό HDZ και το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Τα δύο κόμματα, τα οποία εναλλάσσονται στην εξουσία της Κροατίας από το 1991, κατηγορούνται από ένα μέρος των πολιτών για ολιγωρία στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο βαλκανικό κράτος. Από την πλευρά του το HDZ κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους του ως «προδότες της πατρίδας». Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου στην πόλη Ριέκα της Αδριατικής προειδοποίησε για επαπειλούμενη αποσταθεροποίηση της κοινωνίας και πρότεινε να αναγραφεί συμβολικά το όνομά του πρώτο στον «κατάλογο προδοτών».

Δημήτρης Ελευθεράκης (dpa, afp, rtr, dw)