Σήμερα θα κριθούν πολλά για τη χώρα τόσο για το Προσφυγικό, όσο και για την πορεία της οικονομίας, την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την αξιολόγηση των ως τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης Σύριζα – ΑΝΕΛ.

Η εκτίμηση ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα έρθουν μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup, όπου η Ελλάδα θα είναι για μια ακόμη φορά το βασικό θέμα συζήτησης.

Η ιδιαιτερότητα του σημερινού Εurogroup είναι ότι συμπίπτει με τη διπλή συνεδρίαση για το προσφυγικό που θα έχουν οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες στη βελγική πρωτεύουσα, αρχικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και στη συνέχεια μεταξύ τους.

Επισήμως η Αθήνα, οι Βρυξέλλες και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και αυτό θα συνεχίσουν να λένε και στη συνέχεια.

Ωστόσο, διάχυτη είναι η άποψη στην έδρα των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. ότι τα δύο θέματα συνδέονται μεταξύ τους.

Μαραθώνιο επαφών θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, στις 9:15 π.μ. ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά, στις 10.00, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου (10:30), στον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης και την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στις 11.00 ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και αμέσως μετά θα παρακαθήσει στο γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Τουρκίας. Γύρω στις 15.00 τοπική ώρα, δηλαδή μετά το πέρας της συνάντησης Ε.Ε.-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των κρατών μελών της Ε.Ε..

Βασικές θέσεις του Πρωθυπουργού στη σημερινή Σύνοδο θα είναι τήρηση των συμφωνιών της Ε.Ε. για το προσφυγικό και η ανάγκη πίεσης προς την Τουρκία να εφαρμόσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες επανεισδοχής. Μιλώντας την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής στο προσφυγικό που, όπως ανέφερε, αναδεικνύει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα γίνει αποθήκη ψυχών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ασκήσει πίεση σήμερα προς την Τουρκία, ώστε η τελευταία να την βοηθήσει να ελέγξει την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση. Εν όψει της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε την Κυριακή ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει και θα στηρίξει την Ελλάδα με αλληλεγγύη».

Πηγη