Οι αδερφές Φρύνη και Λαΐδα Προστύχου και η άγνωστη ιστορία τους που έμεινε καλά κρυμμένη σε δύσκολες εποχές. Οι δύο κορασίδες ήταν κόρες του γέρο – Πρόστυχου, που είχε το περίφημο καμπαρέ «Μοβόρες νύχτες» στην περιοχή της Τρούμπας.

260434_125365357545310_3390811_n

Στο εν λόγω κατάστημα σερβίρονταν αλκοολούχα ποτά, μπόμπες (ποτά) και μπόμπες (του κρότου), περίεργα τσιγάρα, πυροβολισμοί και κοπέλες επάνω στο τραπέζι, ήτοι κονσοματρίς, της κατανάλωσης ποτήρι και σώματι. Ο γέρο – Πρόστυχος, έχοντας αποκτήσει μια καλή οικονομική άνεση (ένεκα που το κατάστημα διανυκτέρευε κι, εν γένει, ήτο επί εικοσιτετραώρου ανοιχτό), σπούδασε τις κόρες του στα καλύτερα κολλέγια και πανεπιστήμια, Ελλάδας κι εξωτερικού (Ματσατσούτσετ, Μίτσιγκαν και τα τοιαύτα).

Όταν οι δύο κοπέλες επέστρεψαν στην Ελλάδα, το 1967, ήταν έτοιμες να παντρευτούν και να νοικοκυρευτούν, μέχρι που έγινε το μοιραίο. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου χρόνου, με απόφαση του καθεστώτος, απαγορεύτηκαν τα καταστήματα «αναψυχής και εσωτερικής καλλιέργειας» στην περιοχή της Τρούμπας. Μία που το άκουσε ο πατήρ Πρόστυχος, και μία που του ‘ρθε το κολπέτο, ίσιωσε στα δάπεδα και μαρμάρωσε μονίμως (είδε τα κορίτσια ανάποδα… Τέζαρε, πώς το λένε;). Αφού οι Προστύχου κήδεψαν τον πατέρα με δόξα και τιμή, έψαχναν να βρουν τι να κάνουν, ένεκα που ο πατήρ είχε χάσει μεγάλος μέρος της περιουσίας στις ρημαδοσπουδές των κοριτσιών, σε κάτι μαχαιρώματα, σε κάτι λαδώματα (όχι πόρτας) και τα λοιπά.

Τότε, οι κοπέλες πήραν απόφαση, λίγο ένεκα της ανάγκης και του αδιεξόδου, λίγο από γινάτι (που βγάζει μάτι… Αυτές τα έβγαλαν και τα δύο και ησύχασαν) να συνεχίσουν την επιχείρηση, αλλά αφού απαγορεύτηκε εις την ελληνική γη, να την συνεχίσουν εις τον Εθνικό εναέριο χώρο. Έτσι, πίσω από την δήθεν αεροπορική εταιρεία Mpaf air, κρύβονταν εναέρια πάρτυ για διάσημους και ευυπόληπτους πολίτες, γεμάτα μπάφους, αλκοόλ, καμπαρετζούδες, κονσοματρίς και τις αδερφές Προστύχου σε ρόλο αεροσυνοδών (φωτογραφία). Πλην, ό, τι αρχίζει ωραία τελειώνει με μπλόκο, κι έτσι, όταν υπέπεσε στην αντίληψη της ελληνικής αστυνομίας το συννεφάτο οργιάκι, τέσσερα αεροσκάφη περικύκλωσαν την πτήση 456CNN, Ελληνικό – Σαλαμίνα – Ελληνικό (ούτε αστικό λεωφορείο να ήταν). Στην μάχη που ακολούθησε, πετάχτηκαν στον θαλάσσιο χώρο κοντά στον Πειραιά 200 κιλά χασίς, 348 λίτρα αλκοόλ, τέσσερις στριπτιτζούδες και 200 κιλά περίεργων ουσιών.

Στο τέλος της αερομαχίας, οι αδερφές Προστύχου άνοιξαν την πόρτα και τραγουδώντας το «να μπορούσα στα σύννεφα να ‘χα εγώ στριπτιτζάδικο» έπεσαν στα ανοιχτά του Πειραιά, όπου και συνελήφθησαν. Από τότε τα νερά του Πειραιά, κοντά στο λιμάνι, θεωρούνται ακατάλληλα για κολύμβηση (μέχρι και σήμερα), καθώς εκείνη την ημέρα, με τόσες ουσίες που έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή, τα ψάρια έβγαιναν από τον βυθό και χόρευαν μερακλωμένα στην επιφάνεια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Φρύνη και η Λαΐδα Προστύχου, με την μεταπολίτευση, απελευθερώθηκαν μαζί με τους πολιτικούς κρατούμενους κι έφυγαν στο Λας Βέγκας όπου κι έκαναν το διάσημο στριπτιτζάδικο «Barboutsala».

(Οι «Σουρεαλιστικές ιστορίες», και βέβαια, είναι προϊόν φαντασίας)