Για την αποτέφρωση νεκρών στην Ελλάδα κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι κάθε χρόνο 4.000 σοροί μεταφέρονται από την Ελλάδα στη Βουλγαρία για αποτέφρωση με τεράστιο συναισθηματικό και οικονομικό κόστος για τις οικογένειες.

«Η αποτέφρωση των νεκρών απαλλάσσει τις οικογένειες, τόσο από την υποχρεωτική εκταφή της σορού όσο και από τα αρνητικά συναισθήματα της θέας των οστών ή της ατελούς αποσύνθεσης της σορού. Επιπλέον, αποφεύγονται τα έξοδα κατασκευής-συντήρησης τάφου, ενώ παράλληλα σταματά άμεσα η περιβαλλοντική επιβάρυνση (γης και υδροφόρου ορίζοντα) των νεκροταφείων, τα περισσότερα των οποίων είναι κορεσμένα και εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων», αναφέρει ο βουλευτής και επισημαίνει ότι στην Ελλάδα του 2017, για όποιον επιθυμεί αποτέφρωση, αποτελεί μοναδική επιλογή η αποστολή της σορού σε γειτονικές χώρες στο εξωτερικό.

Ο κ. Αμυράς καλεί τον υπουργό Εσωτερικών να ενημερώσει τη Βουλή ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για αποτεφρωτήρια και αν θα επιτρέψει τη δημιουργία ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Τον καλεί επίσης να ενημερώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται ο διάλογος της ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία σχετικά με την αποτέφρωση, ώστε να προσφέρεται εξόδιος ακολουθία σε αυτούς που την επιλέγουν

 Πηγη