Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε, που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς.

Οι ενέργειες της Παρκ Γκιούν-Χιε «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα…της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η πρόεδρος Παρκ Γκιούν-Χιε απομακρύνθηκε».

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών.

Η Παρκ, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που απομακρύνεται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

samsungg 708Το οικονομικό σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείται η Παρκ Γκιούν-Χιε είχε αντίκτυπο και τον κληρονόμο της Samsung. O Eισαγγελέας  κατηγορεί τον επικεφαλής της Samsung ότι πλήρωσε, ώστε να περάσει αμφιλεγόμενη συγχώνευση, αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων δύο θυγατρικών εταιρειών της Samsung.

ImageHandler 14