Προ ολίγου στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Υγεία, ύστερα από ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων Β.Λέβέντη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι λίαν συντόμως θα κατατεθεί πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία»

 

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «Παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας» και ότι  η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσεις».

«Παρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε ένα σύστημα με τρομακτικά κενά στα νοσοκομεία, καθώς δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014.

«Είχαμε μόνο απολύσεις για 5 χρόνια, για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Ο κ.Τσιπρας αναφέρθηκε σε προσλήψεις που επίκεινται, αναφέρθηκε σε προσλήψεις που ήδη έχουν γίνει και ένα τμήμα αυτών αφορά την κάλυψη μονίμων θέσεων.

Η ερώτηση του κ. Λεβέντη

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έκανε λόγο για ασαφείς αλλαγές και καλεί τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων:

  • Αν οι ανασφάλιστοι τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Αν οι γιατροί  μπορούν να συνταγογραφούν ελεύθερα ή δεσμεύονται με πίνακα φαρμάκων.
  • Πόσοι από τους αξονικούς τομογράφους που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν.
  • Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσο καιρό χρειάζεται να είναι στη λίστα αναμονής ο ασθενής.
  • Αν θα γίνουν προσλήψεις ιατρών που διαθέτουν ιδιωτικά ιατρεία με περιορισμένες ώρες απασχόλησης, για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία.