Διαφήμιση

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, στις Βρυξέλλες το EuroWorking Group όπου θα διαφανεί κατά πόσον πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – Θεσμών και κατά πόσον θα ανοίξει τελικά ο δρόμος για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα για να μπουν υπογραφές στο κείμενο συμφωνίας
Από χθες και παρά το μπαράζ το ανακοινώσεων εκ μέρους της Αθήνας και των Βρυξελλών που ακολούθησε το τηλεγράφημα του Ρόιτερς περί συμφωνίας, είναι προφανές ότι ήδη οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην περικοπή των συντάξεων – κατά πληροφορίες από το 2019 και όχι το 2020 – με περικοπές της τάξεως του 1.8 δισ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περικοπές αυτές θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους νεοσυνταξιούχους. Η κεντρική ιδέα πάνω στις οποίες θα βασιστούν οι περικοπές αφορά στην κατάργηση των προσωπικών διαφορών ( διάβαζε Κατρούγκαλος) και στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κλιμακωτά για συνολικές αποδοχές άνω των 700 ευρώ.

Το αφορολόγητο βαίνει προς μείωση (ανοιχτό αν θα εφαρμοστεί από το 2019 ή το 2020) στην περιοχή των 5.900 ευρώ, ενδεχομένως με μια μικρή μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 19% – 20%.

Μέχρι τώρα, όμως, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα από 8.636 έως 9.545 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων) είχαν μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Από το αφορολόγητο και πάνω και έως τα 20.000 ευρώ εισόδημα (σήμερα) επιβάλλεται ο συντελεστής 22%.

Αν σφραγιστεί σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία, φόρος εισοδήματος πέφτει στις πλάτες ακόμα και των μισθωτών – συνταξιούχων του πεντακοσάρικου.

Στα εργασιακά, το βάρος των εντυπώσεων πέφτει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στις ομαδικές απολύσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία κλείνει με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές φέρονται να έκαναν πίσω έναντι της αρχικής θέσης για αύξηση του ποσοστού από το 5% στο 10%.

Διαφήμιση