…σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου (Αφροδίτη Λίτη, Γλαύκες), ενώ το Σάββατο, 20 Μαϊου στη Gallery Citronne εγκαινιάζεται η έκθεση του Γιώργου Λιάππα, με τίτλο “Φιγούρες και Σακίδιο με Αυτιά” 

unnamed 8

Η καλοκαιρινή εκθεσιακή περίοδος ξεκινάει την Παρασκευή 19 Μαϊου στον Πόρο. Η γκαλερί Citronne, υπό την ιστορικό τέχνης και ιδιοκτήτριά της Τατιάνα Σπινάρη, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου μας οδηγεί κατευθείαν στην πηγή της τέχνης που αυτή τη φορά επικεντρώνεται στη δουλειά της Αφροδίτης Λίτη.

Οι (γλαύκες) κουκουβάγιες, λοιπόν, της διακεκριμένης γλύπτριας συνυπάρχουν όλο το εφετινό καλοκαίρι με τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη στο μουσείο του Πόρου και μάχονται από κοινού το σκοτάδι, σημειώνει σε άρθρο του στο Βήμα ο Νίκος Μαστροπαύλος

Η ιερότητα πήγαινε πάντα μαζί με τα μυστήρια. Και η γλυπτική είναι συχνά μυστηριακή. «Είναι τρομερά ιδιότυπος ο τρόπος απόδοσης των κυκλαδίτικων ειδωλίων» λέει η δημιουργός. «Είναι ανθρωπόμορφα, αλλά  δεν νομίζω ότι μπορούν ακόμα να μας αποκαλύψουν γιατί έγιναν έτσι. Και η αφαιρετικότητά τους δεν σημαίνει καθόλου εκφραστική αδυναμία. Είναι ένα τεράστιο βήμα του νου του ανθρώπου, με αυτόν τον τρόπο έκφρασης, τον λιτό, τον απλό και συγχρόνως τον υπερβατικό και θεϊκό».
Αυτή η αρχέγονη επιδίωξη του ανθρώπινου νου είναι τόσο παλιά αλλά και τόσο σύγχρονη. «Η γλυπτική» λέει η Αφροδίτη Λίτη «λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, είναι ένα σχέδιο μέσα στον χώρο. Κάτι σαν τους υπερσύγχρονους 3D υπολογιστές. Ο,τι πιο τεχνολογικά εξελιγμένο βασίζεται στην ανάγνωση και στην ανάλυση του εγκεφάλου του ανθρώπου. Και βλέπουμε πάλι πόσο σύγχρονος είναι ο άνθρωπος, πόσο επίκαιρος είναι ο καλλιτέχνης. Τα έργα μου, ενώ είναι απλά και κατανοητά, όταν εκτίθενται εδώ και στο εξωτερικό έχουν μεγάλη απήχηση και αυτό είναι που με συγκινεί. Είναι απλά και κατανοητά γιατί επεξεργάζομαι πολύ όλες αυτές τις σκέψεις μου, ούτως ώστε να είναι προσβάσιμα και να φέρνουν μια ευδαιμονία. Νομίζω ότι αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης. Μέσα από τη θέαση αυτού του τύπου της τέχνης-επιστήμης, να αναδύεσαι με ένα τέτοιο συναίσθημα ευχαρίστησης. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει η τέχνη. Μετά μπαίνεις στον λόγο, μπαίνεις σε κάτι άλλο».
42 14030 0619p opt
ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE

spiti korizi

Το Σάββατο, 20 Μαίου στις 8 στη Γκαλερί CITRONNE εγκαινιάζεται η  ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα “Φιγούρες και Σακίδιο με Αυτιά” 

Στην post mortem ατομική έκθεση του Γιώργου Λάππα, παρουσιάζονται τριάντα ένα έργα, γλυπτά, μελέτες και σχέδια, τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1978 – 2015 και συγκροτούν μια ενότητα η οποία επικεντρώνεται στην ανθρώπινη φιγούρα. Φιγούρες, σε μεγάλο και μικρό μέγεθος από μπρούντζο, αλουμίνιο, ύφασμα, πλαστικό, ηλεκτρικές λυχνίες, απαρτίζουν τον γλυπτικό κόσμο του Γιώργου Λάππα. Στον κόσμο αυτό, σαμάνοι, ισορροπιστές, ταχυδακτυλουργοί, θεότητες στέκουν στα άκρα της πραγματικότητας, αγνοώντας τους νόμους της φυσικής και της ισορροπίας. Το φυσικό σώμα καταργείται, η σκέψη, η μνήμη και η αφήγηση λειτουργούν με εσωτερική λογική, χωρίς αντιληπτή συνέπεια. Αναπάντεχα υλικά δημιουργούν μια αίσθηση παράδοξου η οποία ανακαλεί υποσυνείδητες ονειρικές συνδέσεις και δυσανάγνωστους συνειρμούς.
pethane o megalos ellinas gluptis giwrgos lappas 17.w l
Η έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από την σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του Γιώργου Λάππα.

Γκαλερί CITRONNE – Πόρος
Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 8 μμ
Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου – 11 Ιουλίου 2017

Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη
Κείμενα καταλόγου έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη και Πολύνα Κοσμαδάκη