Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κατάρ μπαίνει στο στόχαστρο των γειτονικών αραβικών χωρών και εισπράττει γενικότερη δυσαρέσκεια εξαιτίας της ατομικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί.  Το 2014 ορισμένες από τις χώρες που σήμερα ξυφουλκούν  είχαν διακόψει τις σχέσεις τους για διάστημα εννέα μηνών.
Οι βασικές ενστάσεις προκύπτουν από τη στήριξη που το Κατάρ παρέχει στην ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα, τις στενές σχέσεις του με τους Ταλιμπάν ή ομάδες που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν, κυρίως όμως από τη σχέση του με το Ιράν. Πολύ πρόσφατα η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι το γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στηρίζει τους αντάρτες της Υεμένης που πολεμούν τις φιλικά προσκείμενες στο Ριάντ και στα Αραβικά Εμιράτα κυβερνητικές δυνάμεις.
Η Ντόχα αρνείται τις σαουδοαραβικές καταγγελίες και μάλιστα επιμένει ότι συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρες έχει λάβει πολύ πιο σοβαρά αντιτρομοκρατικά μέτρα.
Ωστόσο αυτό το τελευταίο ρίχνει ιδιαίτερο φως στο ρόλο του Κατάρ με την τεράστια περιουσία
Τον Απρίλιο, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, πλήρωσε λύτρα ύψους 1 δισ. δολ. σε πρώην συνεργάτες της αλ Κάιντα στη Συρία και σε Ιρανούς αξιωματούχους ασφαλείας ως μέρος μιας συμφωνίας η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση 26 μελών της βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα με τους FT, που υποστηρίζουν ότι μίλησαν και με τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης για την ομηρεία, 700 εκατ. δολάρια πληρώθηκαν σε Ιρανούς και τοπικούς αρχηγούς Σιιτών και άλλα 200 με 300 εκατ. δολάρια σε Ισλαμιστικές ομάδες στη Συρία, οι οποίες έχουν σχέση με την αλ Κάιντα.
Κύκλοι κοντά στη συμφωνία υποστηρίζουν ότι τι Κατάρ χρησιμοποίησε τις πληρωμές στους απαγωγείς ουσιαστικά για να δικαιολογήσει τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών στη Συρία, ωστόσο για τις γειτονικές χώρες, το μεγαλύτερο θέμα είναι ότι η Ντόχα χρηματοδότησε ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο εχθρό τους, το Ιράν.
 Μετά την 11 η Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες να περιορίσουν τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Ψηφίστηκαν νόμοι, υπήρξαν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.  Με αποφάσεις του ΟΗΕ επιβλήθηκαν κυρώσεις σε κράτη και φιλανθρωπικές οργανώσεις υποχρεώθηκαν να κλείσουν.  Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτηματικά για το Κατάρ και το ρόλο της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν και παραμένουν
 Το 2014 ο Αμερικανός αξιωματούχος Ντέιβιντ Κοέν, υπεύθυνος για θέματα τρομοκρατίας δήλωσε το εξής :  “Το Κατάρ, επί μακρόν σύμμαχος των ΗΠΑ,  επί σειρά ετών χρηματοδοτούσε ανοικτά την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, μια οργάνωση που εξακολουθεί να υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση του Κατάρ στηρίζει και εξτερεμιστικές οργανώσεις στη Συρία”
 Ο ίδιος αξιωματούχος ζήτησε να δοθεί προσοχή στο ειδικό περιβάλλον του Κατάρ που επιτρέπει στις επιδέξιες ομάδες που συγκεντρώνουν χρήματα να διασφαλίζουν μεγάλα κονδύλια για εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η αλ Κάιντα και το ισλαμικό κράτος.
 Το 2016, ο κ Κοέν αντικαταστάσθηκε στο υπουργείο από τον `Ανταμ Σζούμπιν, ο οποίος με τη σειρά του επέδειξε ζήλο στο θέμα του Κατάρ, επιχειρώντας να ανακόψει τις παράνομες χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο το Κατάρ είχε τον…τρόπο του για να κινείται και εκείνο που διαπιστώθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση και ικανότητα για την εφαρμογή μας αντιτρομοκρατικής δράσης. Απέναντι σε αυτή τη διαπίστωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε πολίτες του Κατάρ με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.
 Αλλά ούτε η Σαουδική Αραβία είναι άμοιρη ευθυνών και δεν έχει …διαφύγει αντίστοιχων επικρίσεων και καταγγελιών, παρά το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επέλεξε να επισκεφτεί το Ριαντ ως πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.
Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με στοιχεία των Wikileaks, αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν συχνά τη δυσαρέσκειά τους από την άρνηση της Σαουδικοαραβικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τους δωρητές των τρομοκρατικών οργανώσεων ως βασική στρατηγική προτεραιότητα. Το Ριαντ χρησιμοποίησε τον τεράστιο πλούτο του για να προπαγανδίσει τον ουαχαμπισμό μέσω των σχολείων και των θρησκευτικών σχολών ανά τον κόσμο, τόποι οι οποίοι επισήμως πλέον θεωρούνται ως πηγή εξτρεμισμού.
 Αν και ένας μικρός αριθμός ατόμων ή οργανώσεων εντός της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, η χώρα υποστηρίζει την τρομοκρατία πολύ περισσότερο από το Κατάρ
Πράγματι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τραμπ στο Ριάντ, η αμερικανική και η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου για την τρομοκρατία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες και εξελισσόμενες απειλές από την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι αυτή η κίνηση ενδεχομένως να μετακινεί τη Σαουδική Αραβία από τον τομέα της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων σε ένα πιο υγιές τοπίο, αναδεικνύοντας την σε παράγοντα -κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων του Κόλπου.  Ολα αυτά, ωστόσο,μένει να αποδειχτούν ότι έχουν σχέση με την τρέχουσα πραγματικότητα. Εκ πρώτης όψεως αυτή η προσπάθεια δεν είναι αρκετή και δεν δείχνει πώς μπορεί να αποδώσει.
 Μιλώντας το Δεκέμβριο του 2015 στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία με θέμα την επέκταση των βομβαρδισμών εκ μέρους της Βρετανίας προπύργιων του Ισλαμικού Κράτουςσ τη Συρία, ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δεσμευτεί να “επιβάλλει μια συνολική αναθεώρηση των πηγών που στηρίζουν τον εξτρεμισμό εντός της Βρετανίας εξετάζοντας τη φύση, το εύρος και την προέλευση της χρηματοδότησης των ισλαμικών δραστηριοτήτων στη χώρα, περιλαμβάνοντας όμως και πηγές στο εξωτερικό”  Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πλέον ότι παρ ότι έχει ολοκληρωθεί η έρευνα – αναθεώρηση είναι σχεδόν απίθανο να δημοσιευτεί. Κάτι βεβαίως που μας φέρνει σήμερα πια στα μέρη του δραστήριου Κατάρ και των χωρών του Κόλπου.
 Η αίσθηση που υπάρχει, είναι ότι η κρίση θα κοπάσει. Ωστόσο η αυξημένη προσοχή στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας θα παραμείνει και καλώς ή κακώςη Ντόχα θα παραμείνει και αυτή στο επίκεντρο αυτής της εντεινόμενης υποψίας περί την τρομοκρατία
Newsroom με πληροφορίες από BBC