Οι Ελληνες επιχειρηματίες θεωρούν ότι η εργασία στο σπίτι βλάπτει την παραγωγικότητά τους, ενώ όταν ο χώρος εργασίας βρίσκεται κοντά στην οικία τους είναι περισσότερο αποδοτικό για τους ίδιους. Το συμπέρασμα αυτό παρουσιάζει μελέτη της εταιρείας Regus, η οποία αναφέρει ότι το 44% των επιχειρηματιών στην Ελλάδα θεωρεί πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αποσπούν την προσοχή, όταν κάποιος εργάζεται από το σπίτι.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 100 επιχειρηματίες στην Ελλάδα, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απόψεις τους σχετικά με την εργασία από το σπίτι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι επιχειρηματίες δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν όταν εργάζονται στο σπίτι (44%) και αυτό οφείλεται στις οικογενειακές υποχρεώσεις που έχουν (34%). Πολλοί επιχειρηματίες ανέφεραν ακόμη ως παράγοντα απόσπασης της προσοχής τα κατοικίδια, που ζουν και κινούνται μέσα στο σπίτι (34%).

Ακόμη και το αργό Internet στα νοικοκυριά αναφέρθηκε, σε ποσοστό 17%, ως αντιπαραγωγικός παράγοντας που τελικά αποτρέπει την εργασία στο σπίτι.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι επιχειρηματίες βλέπουν το γραφείο ως διέξοδο στα προβλήματα μοναξιάς που νιώθουν. Σχεδόν δύο στους 10 αναφέρουν ότι η εργασία στο γραφείο αποτελεί τη λύση στη μοναξιά που αισθάνονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ωστόσο, περίπου έξι στους δέκα Ελληνες επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι όταν το γραφείο τους/η εργασία τους βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους, αυξάνεται η παραγωγικότητά καθώς ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στις μετακινήσεις. Συνεπώς, καταλήγει η έρευνα της Regus, το σπίτι δεν αποτελεί τον ιδανικότερο εργασιακό χώρο για τους επιχειρηματίες, ενώ όταν ο εργασιακός χώρος βρίσκεται σε τοποθεσία πλησίον της οικίας του επιχειρηματία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των ερωτηθέντων.
«Για τους επιχειρηματίες», σημειώνει η διευθύντρια της Regus για τα Βαλκάνια Κατερίνα Μάρκου, «η εργασία κοντά στο σπίτι σημαίνει να απολαμβάνεις τα οφέλη από την παραμονή στο σπίτι και να επιτυγχάνεις το ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας που θα είχες σε ένα γραφείο».

Και προσθέτει: «Υπάρχουν τόσο πολλοί παράγοντες περισπασμού στο σπίτι, οι οποίοι μειώνουν την αποδοτικότητα και γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί επιχειρηματίες επιλέγουν να εργαστούν κάπου κοντά στο σπίτι τους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν πως η εργασία κοντά στο σπίτι συμβάλλει στην επίτευξη υψηλών επιπέδων αποδοτικότητας, καθώς εξαλείφονται οι οικιακοί παράγοντες απόσπασης προσοχής.

Επιπλέον, τους βοηθά να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το οποίο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί, αν, κατά τη διάρκεια κάποιας τηλεδιάσκεψης, ακουγόταν ο ήχος του πλυντηρίου. Η ιδανική λύση είναι ένα μέρος εκτός σπιτιού, αλλά σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαλε μόνο στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αφού θα μειωνόταν ο χρόνος μετακίνησης και, κατά συνέπεια, θα αυξανόταν ο χρόνος χαλάρωσης με την οικογένεια, αλλά θα βοηθούσε ουσιαστικά στην αύξηση της αποδοτικότητας».