Με ονομαστική ψηφοφορία θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευσης, κατόπιν αιτήματος της Ν.Δ. και μετά την ταραχώδη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

Η χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου εξελίχθηκε σε σύγκρουση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δεν έμεινε σε θέματα παιδείας, αλλά επεκτάθηκε και σε ζητήματα θεσμών και διαφάνειας.

Βολές Κυρ. Μητσοτάκη για πολιτική παρακμή και αυταρχισμό

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική παρακμή και ροπή στον αυταρχισμό, λέγοντας πως ενεργεί «χωρίς αναστολές με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες», εν μέσω θέρους.

Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στον Νίκο Βούτση, σημειώνοντας ότι «η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο με την ανοχή του προέδρου της Βουλής που είναι πια συνένοχος στον ευτελισμό της νομοθετικής διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στον προαύλιο χώρο της Βουλής για να στρέψει και πάλι τα πυρά του στον κ. Βούτση.

Στρέφοντας τα βέλη του και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε πως δεν επιζητεί την κοινωνική πρόοδο αλλά το βόλεμα μιας μειοψηφίας της παρακμής, «της οποίας είστε ο καλύτερος υπερασπιστής».

Ήσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε Grexit

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στα νέα αποσπάσματα από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και συγκεκριμένα στα sms που φέρεται ότι είχε ανταλλάξει με τον κ. Τσίπρα. «Ήσασταν διατεθειμένοι να συζητήσετε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διαμηνύοντας πως όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική «που θα γίνει είτε με τη θέλησή σας είτε όχι».

«Το ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση υποβαθμίζει τα Πανεπιστήμια»

Ειδικά για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, είπε, μεταξύ άλλων, πως «σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν», λέγοντας πως «από το παρελθόν έρχονται και οι αντιλήψεις που το ν/σ αυτό επιβάλλει».

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τα ελληνικά Πανεπιστήμια, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η μέθοδός σας είναι πλέον γνωστή: ό,τι δεν μπορεί να ελεγχθεί, στοχοποιείται & υπονομεύεται. Επαναφέρετε τις παρατάξεις στα όργανα διοίκησης». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι προστατεύει τα εγκληματικά στοιχεία, που έχουν ως ορμητήριά τους τα ΑΕΙ. «Με ποιο δικαίωμα μετατρέπετε τα Πανεπιστήμια σε άβατα ανομίας;» ρώτησε. Υποστήριξε επίσης ότι αντί να χρησιμοποιούνται τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα ως εργαλείο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση πάει να τα καταπνίξει.

Αλ. Τσίπρας: Νομοθετούσατε σχεδόν αποκλειστικά με ΠΝΠ

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός είπε πως ακούγεται υποκριτικό τα περί κακής νομοθέτησης να εκστομίζονται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της. «Ξεχάσατε ότι νομοθετούσατε σχεδόν αποκλειστικά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σκοινί» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Το 2014, είχατε νομοθετήσεις περίπου 270 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εμείς το 2016 έχουμε μεγαλώσει κατά τι αυτήν τη διαφορά, όμως εσείς είχατε 60 νομοσχέδια και εμείς πάνω από 90. Η διαφορά είναι ότι εμείς φέραμε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, τον Δεκέμβρη του 2016 την εφάπαξ 13η σύνταξη, κατά τη συζήτηση της οποίας εσείς αποχωρήσατε από το Κοινοβούλιο. Φέραμε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη Λέσβο και για την Κω, που επίσης αποχωρήσατε, ενώ εσείς με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ψηφίσατε, μεταξύ άλλων, την ασυλία στους τραπεζικούς που διαχειρίστηκαν τα δικά σας θαλασσοδάνεια», σημείωσε.

«Ακραία νεοφιλελεύθερο το πρόγραμμα Μητσοτάκη» για την Παιδεία

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι έχει ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα ακραία νεοφιλελεύθερο, τον ενδιαφέρει όχι το δημόσιο αλλά το ιδιωτικό, λέγοντας ότι μίλησε για το άρθρο 16 του Συνταγματος, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Επίσης, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που προβλέπει, όπως είπε, διπλή αξιολόγηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη χρήση της αξιολόγησης ως εργαλείου προκειμένου να επιβληθούν ακραίες επιλογές, είτε αυτές αφορούν στην κατάργηση ιδρυμάτων, είτε στη μείωση δημόσιων δαπανών, είτε στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ήθελε να προχωρήσει σε μία διαδικασία όπου εκ των προτέρων είχε προσδιορισθεί ότι σχεδόν το 25% έπρεπε να θεωρηθούν άχρηστοι». Τον κατηγόρησε, ακόμη, ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των παιδιών της δυτικής Αττικής, ενώ επί πέντε χρόνια που η ΝΔ ήταν κυβέρνηση μείωσε τραγικά τις δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση, στραγγάλισε το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Είστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης»

Γενικότερα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία ότι «από τότε που έκλεισε η β’ αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης». Ειδικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.

«Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας» συνέχισε και πρόσθεσε: «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε. «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης» ανέφερε.

«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό» είπε.

«Κάντε Εξεταστικές για να βρείτε την αιτία των προβλημάτων σας»

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις βολές του κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Οσο κι αν κάνετε τον κ. Βαρουφάκη βασικό σύμμαχο στην πολιτική σας, δεν θα πείσετε τον ελληνικό λαό … Κάντε Εξεταστικές για να βρείτε την αιτία των προβλημάτων σας, για την ταξική σας μεροληψία…γι’ αυτό και το 2019 ο ελληνικός λαός όταν θα συγκρίνει πού ήμασταν όταν παραλάβαμε και πού θα είμαστε όταν θα ξαναπάμε στην κάλπη, δεν θα επιλέξει εσάς όσο και αν στήνετε επικοινωνιακές παραστάσεις πάνω σε σανό απο άχυρα».