Στα 96 χρόνια ο Μπάρνευ Σμιθ που ζει στο Σαν Αντόνιο του Τέξας δεν αντέχει πλέον να περιποιείται το μικρό, πλην τόσο ιδιαίτερο μουσείο που με κόπο έστησε εδώ και πολλά χρόνια. Υδραυλικός ο Σμιθ, κάποια στιγμή στη ζωή του  έκανε το επάγγελμά του τέχνη, διακοσμώντας καπάκια από τουαλέτες! Χρόνο με το χρόνο, ο φανταστικός αυτός άνθρωπος κατάφερε να μετατρέψει σε …μουσείο ένα γκαράζ σε αριστοκρατική συνοικία της πόλης, όπου για να το επισκεφτεί κάποιος θα πρέπει προηγουμένως να κλείσει ραντεβού.

image 3Ως το 1992, ο Σμιθ κράταγε για τον εαυτό του την τέχνη του, μέχρι την ημέρα που συνάδελφός του έτυχε να δει τα καπάκια κατά τη διάρκεια μιας πώλησης γκαράζ. Ο Σμιθ αναγκάστηκε να αποκαλύψει το μυστικό του και από στόμα σε στόμα ο μικρός χώρος με τα υπέροχα ζωγραφισμένα καπάκια έγινε αγαπητός σε πολλούς και σιγά σιγά επισκέψιμος.

Νεώτερος είχε δεσμευτεί απέναντι στη γυναίκα του ότι θα σταματούσε τη συλλογή του στα 500 κομμάτια. Τελικά δεν κράτησε την υπόσχεσή του.

Από το περιβάλλον αυτό δεν λείπουν οι …διασημότητες! Ανάμεσα στα καπάκια βρίσκεται ένα από το ιδιωτικό αεροσκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και από το παλάτι του Σαντάμ Χουσείν που του έστειλε αμερικανός στρατιώτης μετά την κατάρρευση του ιρακινού καθεστώτος. Ανάμεσα στα καπάκια που ο ίδιος επιλέγει να δείξει στους επισκέπτες του είναι ένα κομμάτι από καπάκι τουαλέτας του Τσάλεντζερ που εξέρραγη τον Ιανουάριο του 1986, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

image 1

 Το μουσείο είναι μοναδικό στον κόσμο. Επισκέπτες, περίπου 1000 το χρόνο,  φτάνουν από παντού και πίσω τους αφήνουν ένα σημείωμα για να το τοποθετήσει ο Σμιθ στο ..καπάκι της αρεσκείας τους. Ακόμη και από την Ιαπωνία, αλλά και από την Ελλάδα έχει επισκέπτες.

image 5

Ομως σήμερα πια, του είναι μάλλον δύσκολο να φροντίζει με το ίδιο πάθος και αγάπη το μουσείο του. Ηδη κατά διαστήματα φίλοι που τους έχει εντυπωσιάσει, έρχονται και τον βοηθούν. Γι αυτό και ο Σμιθ αναζητά αγοραστή. Αλλά δεν θέλει οποιονδήποτε. Ψάχνει κάποιον που θα λατρεύει τη λαϊκή τέχνη κι αν θέλει να μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή χώρα, θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει αυτούσιο το μουσείο. Ο Μπάρνευ Σμιθ δεν κάνει υποχωρήσεις σε ένα τόσο σοβαρό γι αυτόν θέμα.image 2