Η ισπανική Γερουσία αποφασίζει σήμερα για την άρση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η απόφαση του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να μην προκηρύξει πρόωρες τοπικές εκλογές στην βορειοανατολική αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας εξανέμισε τις ελπίδες όσων ήλπιζαν σε μία κίνηση που θα κατεύναζε την πολιτική αντιπαράθεση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Πουτζντεμόν άργησε, επί πολλές ώρες να εκφωνήσει το διάγγελμά του, αναβάλλοντας δύο φορές την εμφάνισή του, ενώ πολλοί ανέμεναν με ανυπομονησία την απάντησή του και χιλιάδες φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Πουτζντεμόν στο διάγγελμά του υποστήριξε πως δεν έχει λάβει ρητές «εγγυήσεις» από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης ότι εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές στην Καταλονία και η Μαδρίτη δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Άρθρο 155 για την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης στην περιοχή. Παράλληλα, εναπόθεσε στο καταλανικό Κοινοβούλιο (το οποίο ελέγχουν οι οπαδοί της ανεξαρτησίας) την ευθύνη «να καθορίσει τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του Άρθρου 155 κατά της Καταλονίας»

Από την πλευρά τους, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δείχνουν αποφασιστικότητα, υποστηρίζοντας πως το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία , δίνει σαφή «εντολή» στην τοπική κυβέρνηση να προβεί στην ανακήρυξή της.

Προδότη αποκαλούν πολλοί Καταλανοί τον Πουτζδεμόν

Μάλιστα, πριν την οριστική εκφώνηση του διαγγέλματος του Πουτζδεμόν, κι ενώ διέτρεχε τη χώρα η φήμη πως πρόκειται να προκηρύξει εκλογές, πολλοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας τον κατήγγειλαν ως προδότη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στο Παλάου ντε Τζενεραλιτάτ της Βαρκελώνης διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο των εκλογών, ενώ πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας απειλούσαν ότι θα παραιτηθούν.

Οι κεντροαριστεροί 

Επιπλέον, το έτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζύ για το Ναι), οι κεντροαριστεροί του ΕRC,  απείλησαν πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ενώ οι αντικαπιταλιστές της CUP, που υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην πορεία της ανεξαρτησίας, δήλωναν πως θα καταψηφίσουν την πρόταση για εκλογές.

Ακόμη κι εάν σήμερα η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το Άρθρο 155, μεταξύ αυτών και της καθαίρεσης της κυβέρνησης, ο Πουτζδεμόν θα παραμείνει στη θέση του έως το Σάββατο, που θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS