Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι πολλά και χιλιοειπωμένα. Αλλά μάλλον, τίποτα δεν μπορεί να ωθήσει περισσότερους να “κουνηθούν” από το συμπέρασμα της παρακάτω μελέτης.

Κατά καιρούς, διάφορες έρευνες ενημερώνουν για νέα προγράμματα γυμναστικής και τον πιο καλό τρόπο για να επιτύχουμε την εκγύμναση του σώματός μας, υπενθυμίζοντας τα οφέλη της άσκησης.

Αρκετοί, ενδεχομένως να σκέφτονται ότι μερικά από τα “ιδανικά προγράμματα” που προτείνουν οι ειδικοί και επομένως τα οφέλη τους, είναι για λίγους -και όχι άδικα. Ποιος έχει, σήμερα, χρόνο και χρήμα για να αφιερώσει σε γυμναστήρια;
<
Νέα έρευνα, όμως, έρχεται για να “φωνάξει” πως δεν χρειάζεται να έχει κανείς χοντρό πορτοφόλι για να αποκομίσει τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικά είναι αυτά. Το μήνυμά της είναι απλό: κουνήσου -με οποιονδήποτε τρόπο- αν θες να ζήσεις περισσότερο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από πολυμελή ομάδα ερευνητών από 15 χώρες, εξειδικευμένων στην καρδιολογία και τη δημόσια υγεία, με επικεφαλής τον Δρ Scott Lear από το Τμήμα Καρδιολογίας του νοσοκομείου Providence Health Care και τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Simon Frazer στον Καναδά. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας που έχουν καταγραφεί σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου οι άνθρωποι κινούνται κυρίως στα πλαίσια της ψυχαγωγίας τους, εντοπίζονται και σε κράτη χαμηλότερου εισοδήματος, όπου ο πληθυσμός κινείται περισσότερο για σκοπούς άσχετους με την αναψυχή του.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κίνηση οποιασδήποτε μορφής μπορεί να προστατεύσει απέναντι στις καρδιακές νόσους και γενικότερα τον θάνατο, εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Νέα μελέτη τονίζει: Βάλε το περπάτημα στη ζωή σου.
Νέα μελέτη τονίζει: Βάλε το περπάτημα στη ζωή σου.

Στην εκτενή έρευνα, η οποία διήρκεσε από το 2003 έως το 2010, συμμετείχαν 130843 υγιείς άνθρωποι, ηλικίας 35 έως 70 ετών, από 17 διαφορετικές χώρες -υψηλού, μέσου και χαμηλού εισοδήματος- σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν τόσο από αστικές όσο και από αγροτικές περιοχές, ώστε το δείγμα να είναι γεωγραφικά αντιπροσωπευτικό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αξιολογήθηκε η συνολική σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων και μέχρι το τέλος, καταγράφηκε ο ρυθμός θνησιμότητας και καρδιαγγειακών νόσων (έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια) ανάμεσά τους.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, αναλόγως του χρόνου σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης στην οποία συμμετείχαν, ανεξαρτήτως του είδους της:

  • Α ομάδα: όσοι συμπλήρωναν λιγότερα από 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ανά εβδομάδα
  • Β ομάδα: όσοι συμπλήρωναν μεταξύ 150 και 750 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ανά εβδομάδα
  • Γ ομάδα: όσοι συμπλήρωναν περισσότερα από 750 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ανά εβδομάδα

Εφόσον λήφθηκε υπόψη η επίδραση άλλων κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων, διαπιστώθηκε πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι αρκούν 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, για να παρατηρηθούν μεγάλα οφέλη, τα οποία ήταν κοινά τόσο στις χώρες υψηλού όσο και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές σημειώνουν πως τα 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης καθημερινά μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 28%, ενώ ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις μειώνεται κατά 20% -σε σχέση με όσους ανθρώπους κινούνται για λιγότερο από 150 λεπτά εβδομαδιαίως.

Μάλιστα, αν η σωματική δραστηριότητα φτάσει τα 750 λεπτά εβδομαδιαίως μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου κατά 36%.

Όσο για το τι ακριβώς θεωρείται σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, η απάντηση είναι καθησυχαστική: ένα γρήγορο περπάτημα. “Το να πάμε γυμναστήριο είναι υπέροχο, αλλά [πολλοί] δεν έχουμε πολύ χρόνο να αφιερώνουμε εκεί. Αν όμως μπορούμε να περπατάμε πηγαίνοντας στη δουλειά ή στο μεσημεριανό γεύμα, αυτό θα βοηθούσε το ίδιο”, δήλωσε σχετικά ο Δρ Lear.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι πως δεν έχει σημασία το κατά πόσο η σωματική δραστηριότητα γινόταν για την αναψυχή των συμμετεχόντων ή όχι, ώστε να αποκομιστούν τα παραπάνω εντυπωσιακά οφέλη, με τους μελετητές να υπογραμμίζουν πως αυτό που έχει σημασία είναι απλώς να βρισκόμαστε σε κίνηση.

Το μήνυμα είναι ότι “αν ο καθένας είναι ενεργός για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα για 7 χρόνια, θα μπορούσε να αποφευχθεί το 8% των θανάτων στη μέση ηλικία”, όπως υπογράμμισε ο Δρ Salim Yusuf, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Λοιπόν; Τι περιμένεις; Κουνήσου!