Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε, το βράδυ της περασμένης Τρίτης (30/01), ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» Σαββατοκύριακο, η συνάντηση πραγματοποίηθηκε υπό άκρα μυστικότητα στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και συγκεκριμένα στον δεύτερο όροφο.

Εκεί, με θέα την Ακρόπολη και την Πλάκα, «οι δύο κορυφαίοι παράγοντες συζήτησαν σε χαλαρό κλίμα και στο επίκεντρο της συνομιλίας τους -μεαξύ άλλων- ήταν και το εθνικό θέμα που προκαλεί πολιτικές παρενέργειες», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με έναν αστυνομικό.

Οι κύριοι Ιερώνυμος και Καραμανλής συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία θα είναι εθνικά συμφέρουσα και επωφελής και συζήτησαν για το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό.

Όπως΄είχε πει και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο  Αρχιεπίσκοπος στον Κώστα Καραμανλή επανέλαβε ότι η Εκκλησία αντιτάσσεται στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του στο όνομα των Σκοπίων.

Παράλληλα, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρθηκε εκτενώς στις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Υπογράμμισε, μάλιστα, τον κίνδυνο να μετακυληστεί το ονοματολογικό σε εκκλησιαστικό επίπεδο, με την επιβίωση ενός ιδιότυπου αλυτρωτισμού μέσω του τίτλου της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με τα «Νέα», ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε να επεκταθεί ιδιαίτερα στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Δεν έκανε σχόλια ούτε για τον Αλέξη Τσίπρα ούτε για την κυβέρνηση.

Περισσότερο η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την εξωτερική πολιτική σκηνή, τα εθνικά θέματα, το Σκοπιανό, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία.

Τέλος, οι δυο άνδρες επικεντρώθηκαν και στην πολιτικής της Τουρκίας και στις προκλήσεις της, σε συνδυασμό και με το Κυπριακό.