Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ μίλησε σε ραδιόφωνο της Αυστρίας ORF και δήλωσε πως ελπίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχουμε ανοικτή πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας το συντομότερο δυνατό, αφού πρώτα διευθετηθεί με την Ελλάδα το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο ενδέχεται να αποφασιστεί η ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, είναι προγραμματισμένο για το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για το όνομα των Σκοπίων έχουν ξεκινήσει από το 1991, όταν το κράτος της ΠΓΔΜ αποσπάστηκε από την άλλοτε Γιουγκοσλαβία. Το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), δόθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως προσωρινή λύση.

Τον τελευταίο καιρό οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει και όπως όλα φαίνονται οι δύο χώρες θα έρθουν σε συμφωνία. Στη Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στην εκπομπή του Αντώνη Σρόιτερ, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.