Νέος νόμος για το μεταναστευτικό βρίσκεται στα συρτάρια του Yπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος του η απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και τις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.

Αυτό δήλωσε ο νέος Yπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας απαντώντας σε ερώτηση του Bουλευτή της Ν.Δ .Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά το Πάσχα και θα προβλέπει νέες διαδικασίες απονομής ασύλου με στόχο να επιταχυνθούν οι σημερινές διαδικασίες άρα συνολικά το διαδικαστικό ζήτημα που αφορά την κίνηση των μεταναστευτικών ορών. Μάλιστα επισήμανε ότι παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 33% που όμως αποδίδεται στην εποχή και όχι σε κάποιον άλλο γεωπολιτικό λόγο.

«Το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα και απαιτείται εθνική γραμμή» είπε ο Δ.Βίτσας τονίζοντας ότι δεν πρέπει να σκεφθεί η Τουρκία την εκμετάλλευσή του για άλλου σκοπούς. Παράλληλα ανήγγειλε νέα μέτρα υποδομών στα νησιά του Αιγαίου όπου οι πρόσφυγες διαμένουν με βάση την συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε