Το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, με θέμα συζήτησης τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό αποκάλυψε στον Alpha 9.89 ο Βασίλης Λεβέντης.

«Έγινε αρχικά ένα σχέδιο ελληνικό, εστάλη, μετά κάναν αυτοί από εγωισμό δικό τους αλλά ήταν ακραίο και δεν τέθηκε, απλά για την τιμή των όπλων το έστειλαν και επανήλθε η συζήτηση της αρχικής, ολοκληρωμένης ελληνικής  πρότασης», τόνισε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων.

«Πρόκειται για σύνθετη ονομασία και συζητούνται ένα-δύο ακόμα ονόματα. Εγώ πιστεύω στο Νόβα Ματσεντόνια θα καταλήξουμε. Ο Κοτζιάς θέλει Γκόρνα Ματσεντόνια αμετάφραστο, αυτοί δεν το θέλουν, επομένως το Νόβα Ματσεντόνια γιατί το θέλουν οι Αλβανοί ιδιαιτέρως και πιθανότατα επειδή υπάρχει ανάγκη να στηρίξουν τη συμφωνία και βουλευτές φίλο-Αλβανοί στο κοινοβούλιό τους», πρόσθεσε.

Αποκάλυψε ότι οι Σκοπιανοί έχουν κάποιες επιφυλάξεις στην απάλειψη των αλυτρωτισμών και εκτιμά ότι είναι η τελευταία υποχώρηση που θα γίνει και θα επέλθει μια συμφωνία.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι Σύνταγμα δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν στα Σκόπια, ενόψει του Ιουλίου αλλά θα αποφασιστούν αλλαγές από τώρα, θα κατατεθούν από τον Νίμιτς στον ΟΗΕ και κάθε φορά που θα θέλουν τα Σκόπια να υλοποιούν μέρος της συμφωνίας, πρέπει να επιφέρουν αλλαγές στο εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, οι τελευταίες δυσκολίες είναι η ταυτότητα και το γλωσσολογικό.

«Αυτοί επιμένανε να έχουν άλλη ονομασία έξω, άλλη στο εσωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί.  Είμαστε στο τέλος. Θα γίνει υποχώρηση από πλευράς Σκοπίων. Εμείς την μεγάλη υποχώρηση την έχουμε κάνει στο όνομα», υπορράμμισε.

Όπως είπε, ο ίδιος είπε στον Κοτζιά ότι «είναι έγκλημα που προσήλθε δίνοντας το «Μακεδονία». Αφού έχουν τόσο ανάγκη τα Σκόπια, αν το είχαμε και αυτό ανοιχτό θα υποχωρούσαν και σε αυτό, αφού έχουν τόσο ανάγκη να μπουν σε διεθνείς οργανισμούς. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να υποχωρήσουν και στο όνομα, αν τους δίναμε κάποια ανταλλάγματα».

«Αυτοί έχουν προθεσμία μέχρι τον Ιούλιο για το ΝΑΤΟ, μέσα σε 1-2 βδομάδες θα έχει ο Νίμιτς τελικό σχέδιο, από κει και πέρα το πέρασμα στα δύο κοινοβούλια είναι υπόθεση 24ωρου. Το θέμα είναι ποιοι θα ψηφίσουν εδώ. Φαίνεται ότι θα ψηφίσει η Γεννηματά, ελπίζουν και στην ΝΔ. Από χθες υπάρχει μια αισιοδοξία στο γραφείο του Κοτζιά», πρόσθεσε.

«Τι να τον κάνουν τον Καμμένο;»

Όπως αποκάλυψε ο κ. Λεβέντης στην ενημέρωση που είχε από τον Έλληνα ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε καν το όνομα του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

«Αν ψηφίσουν τόσα κόμματα άλλα, τί να τον κάνει τον Καμμένο; Αν πάνε ΚΚΕ και Γεννηματά, ο Καμμένος θα το παίζει πατριώτης», είπε.

 «Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε σαν Ελλάδα γιατί χώνει την μύτη της η Τουρκία στα Σκόπια, εκπαιδεύει στρατιωτικούς. Να δώσουμε λέει το «Μακεδονία» γιατί ολοένα επεμβαίνει η Τουρκία στα Σκόπια. Αλλά να βάζεις υπογραφή εις βάρος της χώρας σου, που είναι έγκλημα, δεν είναι εύκολο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

«Πώς θα μπορείς, αν κάνεις αυτό το πράγμα, να βγαίνεις από το σπίτι σου και να κυκλοφορείς στους δρόμους ξέροντας ότι το 90% του ελληνικού λαού είναι αντίθετο; Δεν μου απάντησε (σ.σ.: Ο Κοτζιάς). Ο ασκός του Αιόλου