Διαφήμιση

Υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία υποστηρίζει τις εκκλήσεις του ΔΝΤ, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιέσεις προς το Βερολίνο, αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.

Οι FT παραθέτουν τις δηλώσεις του στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος τόνισε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν «σε ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος», εάν θέλουν η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τον Αύγουστο.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται τη στιγμή που αυξάνεται η ένταση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας αναφορικά με τον ενδεχόμενο πολιτικό έλεγχο που θα έχουν οι πιστωτές επί του μηχανισμού ελάφρυνσης που θα συνδέει την αποπληρωμή με την οικονομική απόδοση της χώρας.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της – Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία- θέλουν ο μηχανισμός να συνοδεύεται από σκληρούς όρους, περιλαμβανομένης και της ετήσιας έγκρισης από τη Bundestag, ώστε να αποτρέπονται οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις να παρεκκλίνουν από τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Από την άλλη, Παρίσι και ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτόματο σύστημα, χωρίς πολιτική παρέμβαση, το οποίο και θεωρούν ως το καλύτερο μέσο καθησυχασμού των επενδυτών ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της, χωρίς τη συνδρομή των δανειστών.

Η ΕΚΤ φοβάται επίσης πως η σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με άλλους στόχους, θα εκφοβίσει τις αγορές αναφορικά με τη βιωσιμότητά του – το χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ- καθώς η χώρα ξεκινάει τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κερέ κάλεσε για ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συνοδεύονται από ισχυρό σύστημα εποπτείας ,ώστε να καθησυχάζονται οι επενδυτές αναφορικά με τη βιωσιμότητα.

Οι Financial Times παρατηρούν επίσης πως η σκληρή θέση της Γερμανίας αναφορικά με το χρέος, δείχνουν ότι ο Όλαφ Σόλτς δεν θα είναι πιο πρόθυμος σύμμαχος της Ελλάδας, σε σχέση με τον προκάτοχό του, Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι Γερμανοί δεν έδειξαν καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε αξιωματούχος στους FT. Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση των όσων διημείφθησαν στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έκαναν καμία συζήτηση για το χρέος, εκτός από τον γάλλο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος προειδοποίησε πως ο χρόνος μέχρι τον Ιούνιο τελειώνει.

http://newpost.gr/

Διαφήμιση