Θαλασσινός αέρας από σήμερα στη στοά του CITY LINK μέσα από φωτογραφίες με σκαριά και πλοία.

Τα εμβληματικά «Σκαριά» του Γιώργου Στεφανίδη, καρπός αφοσιωμένης, εμμονικής σχεδόν σπουδής και οξυδερκούς ενδελέχειας των τελευταίων ετών, άλλοτε αποκοιμισμένα, νωχελικά εμπορικά πλοία κι άλλοτε ξύλινα παραδοσιακά κελύφη με άυλα και διαχρονικά ευγενή χαρακτηριστικά, αποτυπωμένα σε 20 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, συνθέτουν μια δυναμική αυτοτελή ενότητα σχεδιασμένη ειδικά για τους εξωτερικούς χώρους του CITY LINK.

1 661

41 6

«Δουλεύοντας άλλοτε από κοντινότερα αυτοσχέδια παρατηρητήρια κι άλλοτε από πιο μακρυνές οπτικές γωνίες, ο Γιώργος Στεφανίδης αιχμαλωτίζει λιτές συνθέσεις εν πλω με διαστάσεις μεταβλητές και εφήμερη διάρκεια, λίγο προτού αυτές διαλυθούν και πάλι στα αρχικά τους συστατικά, αγγίζοντας απαλά την άκρη της γραμμής του ορίζοντα» σημειώνει η Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης.

«Φωτογραφίζοντας τα σκαριά του με πάθος, επιμονή και εξαντλητική εντέλεια, θωπεύει και διασώζει ανεπαίσθητες αφηγήσεις του ελάχιστου, εύθραυστες και συναρπαστικές αποκλίνουσες του σχήματος, υπογραμμίζοντας τον δυναμισμό της φόρμας, αποτυπώνοντας σπάνιες χρωματικές υποδιαστολές και άγνωστες τονικές γκάμες, ενσωματώνοντας στη φωτογραφική του καταγραφή επιδέξιες ασκήσεις του ασπρόμαυρου, εντοπίζοντας και επαναδιατυπώνοντας την πυκνή πλοκή και τη γενναιόδωρη ποιητική των συμβολισμών τους.
Τολμώντας στα έργα του τη μεγάλη κλίμακα, εξοικειώνει το βλέμμα με τη φθορά, καθώς της προσδίδει μια ανακουφιστική οπτική και απτική αυτοτέλεια, μετατρέποντάς την σε ένα γαλήνιο διηνεκές και έκπαγλο πεδίο συνειρμών και οραμάτων. Τα έργα της θάλασσας είναι εδώ. Εδώ και η μνήμη των ανθρώπων που την ταξίδεψαν και την τιθάσσευσαν», καταλήγει η Ίρις Κρητικού.

skaria

skaria2

Η έκθεση παρουσιάζεται στο City Link. Δύο από τα έργα της έκθεσης θα προσφερθούν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports.
Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλος κατάλογος.

3 474

Ο Γιώργος Στεφανίδης γεννήθηκε το 1964, στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής στην Αθήνα.
21 40

Ασχολείται με τη φωτογραφία τοπίου και ναυτικών θεμάτων από το 1994.
Έχει αναλάβει ολοκληρωμένα φωτογραφικά project για ναυτιλιακές εταιρείες και περιοδικά.

Έχει ασχοληθεί με την ανάδειξη του φωτογραφικού αρχείου Μεσσαρας με θεματολογία το έργο και τη ζωή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Έχει φωτογραφήσει ξωκλήσια και εκκλησίες σε συνεργασία με την αρχιεπισκοπή Κρήτης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Έχει συνεργαστεί με το Πορτογαλικό Μουσείο Φάρων για την καταγραφή και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των Φάρων του 19ου αιώνα στην ευρύτερη  περιοχή της Λισσαβώνας.

51 4

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ SKARIA / CITY LINK
Εγκαίνια: Τρίτη 15 Μαΐου, ώρα 20.00
Διάρκεια έκθεσης: Εως 10/6