Η απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία τζαμιών στην επικράτειά της και να απελάσει 60 ιμάμηδες, χρηματοδοτούμενους από την Αγκυρα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ταγίπ Ερνογάν, ο οποίος δήλωσε : «Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο αυστριακός πρωθυπουργός οδηγούν τον κόσμο πάλι σε έναν πόλεμο Σταυροφόρων – Ημισελήνου. Πού πάει αυτό; Θα πετάξουν λέει τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; θα σημάνει ότι κι εμείς θα κάνουμε κάτι».

Βραδιά θρίλερ τη βραδιά των προεδρικών;

Νέα δημοσκόπηση προβλέπει βραδιά εκλογικού θρίλερ δίνοντας λιγότερο από 50% πιθανότητα στον Ερντογάν να κόψει το νήμα στον πρώτο γύρο.

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, στις προεκλογικές εκστρατείες ανεβαίνει το θερμόμετρο, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μάχη εντυπώσεων στις δημοσκοπήσεις. Νέα δημοσκόπηση της SONAR επιβεβαιώνει την παράσταση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν, έστω και στον δεύτερο γύρο, με πάνω από 53%, αλλά βάζει φωτιά στην βραδιά της 24ης Ιουνίου δίνοντας στην συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το Εθνικιστικό 48,3 % με περιθώριο στατιστικoύ λάθους έως και 1,81%. Δηλαδή προβλέπει βραδιά θρίλερ για το προεδρικό αξίωμα δίνοντας λιγότερο από 50% πιθανότητα στον Ερντογάν να κόψει το νήμα από τον πρώτο κιόλας γύρο. Δεν αποκλείεται επομένως ο πρόεδρος Ερντογάν να αναγκαστεί να περιμένει άλλες 15 μέρες για έναν δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Μουχαρέμ Ιντζέ, αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς ακόμη και να χάσει στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο, και έχει πλησιάσει ή αγγίξει το 30% ενδέχεται να τεθεί σοβαρό θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ισχνή πορεία της Μεράλ Άκσενερ που δεν αγγίζει ούτε το 10% και το Κουρδικό Κόμμα να παλεύει για την εκπροσώπηση στην Βουλή αφού βρίσκεται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο με ποσοστό 8,5 %.

Ανδρέας Ρομπόπουλος,DW