Το ζευγάρι των Βρετανών που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Σόλσμπερι εκτέθηκε σε νευροτοξικό παράγοντα τύπου νόβιτσοκ, όμοιο με εκείνον που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ.

Η 44χρονη Ντoν Στέρτζες και 45χρονος ο φίλος της  Τσάρλι Ρόουλι ένιωσαν αρχικά έντονη αδιαθεσία και στη συνέχεια έχασαν τις αισθήσεις τους το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου αντίστοιχα, όντες στην κατοικία τους σε νεόδμητο συγκρότημα στα νότια της κωμόπολης Έιμσμπερι της κομητείας Γουίλτσιρ, μόλις 12 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχαν βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση οι Σκριπάλ στις 4 Μαρτίου.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που ηγείται πλέον των ερευνών, Νιλ Μπασού, ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη το πόρισμα του στρατιωτικού χημικού εργαστηρίου του Πόρτον Ντάουν. Σημείωσε ότι κανένας άλλος πολίτης δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα έκθεσης στην τοξική ουσία και ότι προτεραιότητα της έρευνας πλέον είναι να εξακριβωθεί πώς οι δύο Βρετανοί ήρθαν σε επαφή με το νόβιτσοκ.

Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν για την ώρα στοιχεία που να δικαιολογούν ανησυχία για το ευρύ κοινό, αν και ο κ. Μπασού είπε ότι έχουν αποκλειστεί για προληπτικούς λόγους και για διευκόλυνση των ερευνών ορισμένα σημεία από τα οποία είχε περάσει το ζευγάρι την Παρασκευή στο Έιμσμπερι και στο Σόλσμπερι. Μεταξύ αυτών το σπίτι τους, μία εκκλησία, ένα πάρκο και ένα φαρμακείο.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν κατά πόσο η νευροτοξική ουσία προέρχεται από την ίδια παρτίδα της τεχνητής ουσίας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά των Σκριπάλ.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι δύο Βρετανοί να εκτέθηκαν σε ποσότητα του νόβιτσοκ που είχε χρησιμοποιηθεί κατά του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και παρέμεινε ενεργή σε κάποιο σημείο του Σόλσμπερι παρά την απολύμανση της περιοχής ή να αποτέλεσαν θύματα στοχευμένης επίθεσης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δε στοιχειοθετείται εμπλοκή τους σε κυκλώματα ασφαλείας που ενδεχομένως να εξηγούσαν τη στοχοποίησή τους, αν και ο κ. Μπασού είπε ότι ερευνάται πιθανή διασύνδεσή τους με τους Σκριπάλ. «Δεν έχω κάποια πληροφορία ασφαλείας ή απόδειξη ότι στοχοποιήθηκαν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Τίποτα στο ιστορικό τους δεν υπάρχει που να δείχνει κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

Αρχικά είχε θεωρηθεί πως ο 45χρονος και η 44χρονη είχαν κάνει χρήση νοθευμένων ναρκωτικών ουσιών, ωστόσο το περιστατικό άρχισε να αντιμετωπίζεται ως «μείζον» όταν οι γιατροί διαπίστωσαν, κυρίως από τα συμπτώματα της γυναίκας, ότι ήταν πιθανό να είχαν εκτεθεί σε τοξική ουσία.

Γείτονας του ζευγαριού δήλωσε ότι η κα Στέρτζες έβγαζε αφρούς από το στόμα χάνοντας τις αισθήσεις της και ο κ. Ρόουλι, για τον οποίο το ασθενοφόρο επέστρεψε πέντε ώρες αργότερα, ίδρωνε υπερβολικά πολύ ενώ οι νοσηλευτές έπαιρναν τη φίλη του στο νοσοκομείο.

Η επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας Αγγλίας ντέιμ Σάλι Ντέιβις διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει «χαμηλός». Ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να επιδεικνύουν απλώς προσοχή με στοιχειώδεις προφυλάξεις, όπως π.χ. να μη σηκώνουν βελόνες, σύριγγες και επικίνδυνα αντικείμενα που ενδεχομένως βρίσκουν πεταμένα στο έδαφος.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, γνωστή ως Cobra υπό τον Υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.