Φαντάζει σχεδόν «εκτός θέματος» η υπεράσπιση μιας άλλης, διαφορετικής Ελλάδος που συνθέτουν –μέσα και έξω από την «έρημη χώρα»- οι επίμονες κοπιώδεις προσπάθειες των νεοσσών της εξωστρεφούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Χτες βράδυ στο Λονδίνο ολοκληρώθηκε το RG Challenge18 με διοργανωτή το Reload Greece – έναν οργανισμό με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που διαμορφώνει μέσα από τις ανοιχτές δημόσιες διαδικασίες του και την συμβολή ενός ευρέως φάσματος μεντόρων μια νέα γενιά επιχειρηματιών με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Το ποιος κέρδισε τα βραβεία και τα χρηματικά έπαθλα δεν παίζει και μεγάλη σημασία- εκείνο που μετρά είναι ότι στο Λονδίνο βρέθηκε η «αφρόκρεμα» των startupers (είτε εκείνοι που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα, είτε εκείνων που σπουδάζουν και εργάζονται σε πόλεις της Αγγλίας ή της Σκωτίας).

Στο σημείο αυτό ένα πρώτο σχόλιο. Σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού και πρωτίστως οι πολιτικές ηγεσίες κονταροχτυπιούνται για … λίγα ευρώ μπροστά στους συνταξιούχους, μια «γιορτή νεανικής ελπίδας και ενθουσιασμού» στη βρετανική πρωτεύουσα φαντάζει παράταιρη λεπτομέρεια και κυρίως «απολίτικη» πολυτέλεια… Και όμως, η μικρή φλόγα στην άκρη του σκοτεινού τούνελ των μνημονιακών και μετα-μνημονικών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων μπορεί να συντηρηθεί αναμμένη μόνο χάρις σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως εκείνη του Reload Greece.

Αφορμή γι΄ αυτό το κομμάτι μου έδωσε ένα post του φίλου Χρήστου Νικολούδη στον προσωπικό του τοίχο στο facebook.

«Σε λίγες ώρες ξεκινάει το ταξίδι του νέου μας εγχειρήματος Finabyss! Μέσα από τις καταστροφές της Μάνδρας προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία διασφαλίζει τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και τη βέλτιστη διαχείριση μιας χρηματικής συναλλαγής. Με εξαιρετικούς φίλους και συνεργάτες που χαίρεσαι να δουλεύεις και να δημιουργείς σήμερα την παρουσιάζουμε στο RG Challenge18 Dragon’s Den Event στο Λονδίνο».

Ο Χρήστος είναι από την Μάνδρα και η οικογένεια του βίωσε τις καταστροφές μέσα στο ίδιο το σπιτικό της – και μια και δύο φορές! Αλλά, ο Χρήστος δεν χάνει ούτε το χαμόγελο, ούτε την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα. Ακόμη και όταν συνειδητοποιεί ότι τα κόμματα εξουσίας στο κοινοβούλιο δεν εκπροσωπούν και δεν εκφράζουν την γενιά του.

newmoney.gr