Δυνάμεις του συριακού καθεστώτος σφυροκοπούσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας περιοχή στην έρημο, που παραμένει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, στα όρια της επαρχίας Σουέιντα, στη νότια Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι βομβαρδισμοί και οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κλιμακώθηκαν το βράδυ και συνεχίζονται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Πρόσθεσε δε ότι το καθεστώς προελαύνει στα βόρεια και στα βορειοανατολικά όρια της Σουέιντα.

Η επιχείρηση αυτή θα είναι «η έναρξη της επίθεσης του καθεστώτος για να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από αυτόν τον θύλακα» στην (έρημο) Μπαντίγια στη Σουέιντα, συνέχισε ο Άμπντελ Ραχμάν, σύμφωνα με τον οποίο «συγκεντρώνονται μεγάλες στρατιωτικές ενισχύσεις» από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη Δαμασκό για να αναπτυχθούν εκεί.

Οι μάχες έρχονται μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας για την απελευθέρωση περίπου τριάντα αμάχων, που παραμένουν όμηροι από τον περασμένο μήνα, όταν απήχθησαν από το Ισλαμικό Κράτος, κατά τη διάρκεια συντονισμένων τζιχαντιστικών επιθέσεων στην επαρχία Σουέιντα με πάνω από 250 νεκρούς.

Χθες Κυριακή, ένας από τους ομήρους, ένας 19χρονος φοιτητής, αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές.

To Iσλαμικό Κράτος αν και έχει δει το «χαλιφάτο» του να συρρικνώνεται, ελέγχοντας μόλις το 3% της συριακής επικράτειας, εξακολουθεί να εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις.