Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η δημοσίευση στον αυστριακό Τύπο οδηγιών που συνέταξε το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και το οποίο απευθύνεται στις περιφερειακές του διευθύνσεις δίνοντας “οδηγίες” για τον τρόπο που πρέπει αυτές να επικοινωνούν με Μέσα που είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση.

Ο Χέρμπερ Κικλ είναι μέλος του ακροδεξιού FPO, μάλιστα κατά το παρελθόν έχει χρηματίσει και Γενικός Γραμματέας. Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι απέστειλε “προτάσεις” προς τις περιφερειακές διευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μέσα τα οποία αφορούν αυτές συχνά �μεροληπτούν » στο δημοσιογραφικό τους έργο.

Ωστόσο το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία δεν προέρχεται από τον Κικλ και ότι το μέιλ “δεν ισοδυναμεί με οδηγία”

«Οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου είναι απαράδεκτος».

Από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κουρτς τόνισε ότι «οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου είναι απαράδεκτος».

Η Kurier κατήγγειλε «τον έλεγχο του Κικλ επί των μέσων ενημέρωσης», ενώ η Standard εξέφρασε την αγανάκτησή της για «την ολομέτωπη επίθεση στην ελευθερία των μέσων».

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι απέστειλε «προτάσεις» προς τις περιφερειακές διευθύνσεις, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μέσα τα οποία αφορούν αυτές συχνά «μεροληπτούν» στο δημοσιογραφικό τους έργο.

Ο 49χρονος Κικλ δέχεται σφοδρές επικρίσεις από τον Δεκέμβριο οπότε ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ένα ευαίσθητο υπουργείο το οποίο μέχρι πρότινος δεν είχε περιέλθει στον έλεγχο της άκρας δεξιάς.