Συνεχίζεται το θρίλερ στα Σκόπια, καθώς σύμφωνα με ΜΜΕ, η κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, όπου εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, που μετά από μεγάλη καθυστέρηση γνωστοποιήθηκε ότι τελικά θα ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τα μέσα της γειτονικής χώρας και παρά το γεγονός πως διέρρευσε η πληροφορία πως η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 22.00, στην ολομέλεια του κοινοβουλίου παρίστανται μόλις 10 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κανείς από την αντιπολίτευση.

Άγνωστο παραμένει αν θα προηγηθεί συζήτηση ή αν τελικά θα προχωρήσει απευθείας η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έστειλε δραματικό μήνυμα προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της γείτονος χώρας.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο Ζάεφ βρίσκεται μια ανάσα από την επίτευξη του στόχου του, καθώς φέρεται να έχει εξασφαλίσει το «ναι» 79 βουλευτών και αναζητεί πλέον μόνο έναν.

Η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, δεν έχει αρχίσει και ακόμα και με τις τελευταίες πληροφορίες δεν αποκλείεται να αναβληθεί γι΄άλλη ημέρα.

Καταγγελία για δωροδοκίες

Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα» δήλωσε πριν από λίγο, μετά τις καθυστερήσεις στην διαδικασία, ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ.

«Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ!

Στη συνέχεια προχώρησε σε καταγγελίες: «Υπάρχουν παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους! Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού».

Αναβολές επί αναβολών
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει αρχίσει ακόμα και το πρακτορείο ΜΙΑ ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιο πότε θα αρχίσει η κρίσιμη συζήτηση.
ΜΜΕ των Σκοπίων μεταδίδουν από το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, κάτι που σημαίνει ότι τουλάχιστον οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης.
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή. Εάν η πρώτη ψηφοφορία δεν γίνει σήμερα μάλλον θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετά την επίσκεψη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάθιου Πάλμερ, στα Σκόπια τη Δευτέρα.
Ο κ. Ζάεφ έχει πει πως τυχόν ήττα στην διαδικασία θα τον αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση επικρατήσει στην πρώτη ψηφοφορία, η αναθεώρηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες και απαιτεί δύο ακόμα ψηφοφορίες στην Βουλή. Η δεύτερη απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών και η τρίτη απαιτεί εκ νέου το «Ναι» 80 βουλευτών.
Πόλεμος για τις ψήφους της αντιπολίτευσης
Την ίδια στιγμή, πάντως, το VMRO πετάει το γάντι στον Ζάεφ, ζητώντας να αρχίσει άμεσα η ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, βουλευτές του VMRO, πριν την έναρξη της διαδικασίας, με συνέντευξη Τύπου ζήτησαν από τον πρόεδρο της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να προχωρήσει άμεσα στην ψηφοφορία, χωρίς να συνεχιστεί η συζήτηση.
Ο βουλευτής Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανέφερε πως η κυβέρνηση καθυστερεί την διαδικασία επειδή γνωρίζει πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία και πρόσθεσε πως η θέληση του λαού είναι ισχυρότερη από την πίεση στους βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως στην συνέντευξη Τύπου παρίσταντο μόνο 30 από τους 48 βουλευτές του VMRO.
Σοκ προκάλεσε η ανάρτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος παρομοίωσε την κατάσταση στο κοινοβούλιο με ζωοπανήγυρη.
Από την άλλη πλευρά, το κυβερνών SDSM κάλεσε το VMRO να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. «Οι βουλευτές του VMRO θα πρέπει να λειτουργήσουν ελεύθερα και να αντισταθούν στην αντι-δυτική στάση του Μιτσκόσκι και της ηγεσίας του κόμματος», αναφέρει η ανακοίνωση.
Προσθέτει, δε, ότι «όλοι οι βουλευτές, περιλαμβανομένων εκείνων του VMRO, έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να ακολουθήσουν την καθαρά εκπεφρασμένη θέληση της πλειοψηφίας άνω του 80% των πολιτών και να προσφέρουν στη χώρα ένα μέλλον εντός του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεχόμενοι στο κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές. Η αντι-δυτική ηγεσία του VMRO με κανένα τρόπο δεν θα εμποδίσει το μέλλον της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η “Μακεδονία” συνεχίζει τον δρόμο της προς την συμμετοχή στο Σύμφωνο και την ΕΕ, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στον Μιτσκόσκι και την λοιπή ηγεσία του VRMO».
Παρέμβαση του ΕΛΚ
«Η αντιπολίτευση» στην πΓΔΜ «έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές» δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια επικρατούν συνθήκες θρίλερ σχετικά με την ψηφοφορία στη Βουλή για την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης.
Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αναφέρουν σε σημείωσή τους, προτρέποντας τους πολιτικούς της ΠΓΔΜ – σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης – να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω – ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.