Σημαντική όσο και ανησυχητική επιβράδυνση της ανάπτυξης καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2018 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαίκή Στατιστική Αρχή και διευκρινίζεται πως είναι προσωρινά, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για μια επίδοση πολύ κατώτερη του αναμενομένου, δεδομένου ότι οι αναλυτές προέβλεπαν μια αύξηση της τάξης του 0,4%, ίδια δηλαδή με εκείνες του δεύτερου και πρώτου τριμήνου του έτους. Στο σύνολο της ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% από 0,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση δηλαδή, το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,7% στην Ευρωζώνη έναντι αύξηση 2,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Επέδρασε το διεθνές κλίμα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ανάπτυξη οφείλεται στο διεθνές κλίμα, το οποίο έχει επιβαρυνθεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και των διεθνών εταίρων τους στον εμπορικό τομέα, οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με το Brexit και οι πιέσεις εντός της Ευρωζώνης μεταξύ των Βρυξελλών και της ιταλικής κυβέρνησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε το καλοκαίρι εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος στην Ευρωζώνη κατά 2,1%, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες εκτιμήσεις για τη ανάπτυξη που θα δώσει στη δημοσιότητα στις 8 Νοεμβρίου.

Πηγή: DW