Την αναγκαιότητα για πρόληψη και ειρηνική επίλυση των διαμαχών επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άρθρο του στην “Καθημερινή”, θέτοντας ως παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στην Συρία.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο κος Τσαβούσογλου με βάση τα παραπάνω η Τουρκία προχωρά σε σειρά ενεργειών στον τομέα της διαμεσολάβησης με δύο διεθνείς διασκέψεις επί του θέματος να αναμένεται να φιλοξενηθούν στην Κωνσταντινούπολη.

Η πρώτη διάσκεψη θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση του χάρτη των συγκρούσεων και στην ικανότητα διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της συμμετοχής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC).

Η δεύτερη, θα υιοθετήσει ένα ευρύ πεδίο στο οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της διαμεσολάβησης, καθώς και οι τρόποι αύξησης της συμμετοχής ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία στις διαδικασίες διαμεσολάβησης.

Αυτή η διάσκεψη θα περιλαμβάνει μια συνεδρία που θα προκαλέσει σκέψεις για τον ρόλο των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση των συγκρούσεων και της διαμεσολάβησης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ότι οι διασκέψεις έχουν αποδειχθεί αρκετά σημαντικές στην καλλιέργεια μιας κοινής αντίληψης των θεμάτων και ενός προγράμματος δράσης στον τομέα της διαμεσολάβησης και της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια ξεχωριστή πρόκληση στον 21ο αιώνα.

Τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι σκέφτονταν ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο όσον αφορά τα επιτεύγματα στο διεθνές δίκαιο, στα θεσμικά όργανα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, στην ευθύνη, στο ελεύθερο εμπόριο, στην ισότητα των φύλων και σε άλλα, το άδειο μισό του ποτηριού έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται.

Ως συμπτώματα αναφέρει τους εμπορικούς πολέμους, τις νέες μορφές διεθνούς εκμετάλλευσης, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τους μεγάλους πολέμους δι’ αντιπροσώπων (proxy wars), τα έθνη-κράτη που αποσυντίθενται, την τρομοκρατία, την ξενοφοβία, την εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ, τις αυξανόμενες ανισότητες και την αδικία.

Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, είναι ότι αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλία και δεν είμαστε πρωτοπόροι και ανθρωπιστικοί, θα επικρατήσει το κακό. Η στάση αναμονής δεν είναι πλέον εφικτή. Οι επιλογές πολιτικής διαφέρουν από τη διαμεσολάβηση έως την πραγματική χρήση βίας κατά των τρομοκρατών.

Φέρνει ως παράδειγμα την κατάσταση στη Συρία. “Η πρωτοποριακή και ανθρωπιστική προσέγγιση της Τουρκίας καθάρισε συνολικά 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, το DAΕSH και το PKK/PYD/YPG. Αν δεν είχαμε παρέμβει, ο λαός μας θα ήταν υπό συνεχή επίθεση από αυτούς τους τρομοκράτες και μια πολιτική λύση για τη συριακή τραγωδία θα ήταν αδύνατη.

Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακουφίσει τον ανθρωπιστικό πόνο, φιλοξενώντας τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως, δαπανώντας περισσότερο από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ως τον κορυφαίο ανθρωπιστικό φορέα στον κόσμο.

Η Τουρκία επίσης συνάπτει συμφωνίες για τη διαφύλαξη δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων ζωών, και την προώθηση μιας πολιτικής λύσης βασισμένης στην εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής Συρίας”, αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.