Η ρωσική κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε το πράσινο φως για την αναζήτηση ονόματος στο αεροδρόμιο του Καλίνινγκραντ, έναν μικρό ρωσικό θύλακο ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Το εδαφικό αυτό κομμάτι το οποίο ήταν γερμανικό ως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η γενέθλια γη του φιλοσόφου της ηθικής Ιμμάνουελ Καντ.

Ο Καντ γεννήθηκε στο Κένιγκσμπεργκ το 1724 και παρέμεινε στην πόλη έως τον θάνατό του το 1804. Το 2008, ένας νέος κύκλος πανεπιστημιακών που κατοικούσαν στο Καλίνινγκραντ υπό τους Μ. Νταρ και Ν. Τζάντζουκ (και οι δυο τους ήταν πανεπιστημιακοί που εργάζονταν στο Ινστιτούτο Κλάους Μένερτ του Καλίνινγκραντ) ίδρυσε την Kantgrad International Society, με απώτερο στόχο την αναγέννηση του καντιανού τρόπου σκέψης.

   Έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή αποτελούσε το βόρειο τμήμα της πρώην Ανατολικής Πρωσίας. Η πόλη καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό το 1945 και ο γερμανικός πληθυσμός διέφυγε ή εκδιώχθηκε. Μετονομάστηκε σε Καλίνινγκραντ στις 4 Ιουλίου 1946 προς τιμήν του Μιχαήλ Καλίνιν. αρχείο λήψης

 Ωστόσο, μόλις το όνομα του Καντ έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα πράγματα αγρίεψαν. Ομάδες κατοίκων της περιοχής βανδάλισαν αγάλματα του Καντ και μεταξύ άλλων ανώτατο στέλεχος του Ναυτικού τον αποκάλεσε προδότη της χώρας.

depositphotos 172678870 stock photo monument to immanuel kant in
Monument to Immanuel Kant in autumn. Kaliningrad

Προφανώς αυτή η συμπεριφορά παραβιάζει όλους τους κανόνες που μας δίδαξε ο Καντ.

Ποιος μπορεί να απαντήσει όμως επί της ουσίας ;

Old cathedral of Kaliningrad in Russia

 

Δύο πράγματα γεμίζουν τον νου μου, απορία και δέος, κάθε φορά που συλλογίζομαι: ο έναστρος ουρανός από πάνω μου κι ο ηθικός νόμος μέσα μου. – Ιμμάνουελ Καντ