Eντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμά του  – ” αποχωρεί στα τέλη του Φεβρουαρίου” όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,  μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα στη Συρία. Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον, του οποίου οι απόψεις να είναι πιο κοντά στις δικές του.

Το βέβαιον είναι ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία – αν και όπως διαβάζουμε θα παραμείνουν κάποιες μονάδες – εκλαμβάνεται ως ..θείο δώρο από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν που θα κτυπήσει αλύπητα τους τους Κούρδους. Εξίσου ικανοποιημένος θα πρέπει να είναι και ο Ρώσος πρόεδρος και φίλα προσκείμενος προς το καθεστώς `Ασαντ στη Συρία, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν εμπόδιο στην προσπάθεια του καθεστώτος να σταθεροποιήσει μια κατάσταση υπό την αυστηρή του ηγεσία. ipa stratos suria

Την ανησυχία τους για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων εκφράζουν Γαλλία και Γερμανία, όπως και η Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει εκλείψει – αντιθέτως οι τζιχαντιστές δείχνουν να ανασυντάσσονται –  ενώ οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών επαναλαμβάνουν τους φόβους τους για τους Κούρδους που θα βρεθούν πλήρως εκτεθειμένοι απέναντι στην στρατηγική της Αγκυρας.

Οι Κούρδοι της Συρίας είναι η μεγαλύτερη μειονότητα της περιοχής, αποτελούν σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Κατοικούν βορειοανατολικά της Συρίας, κοντά στην Τουρκία. Στην Τουρκία ο αριθμός των Κούρδων ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια, ενώ στο Ιράκ κατοικούν σχεδόν 6 εκατομμύρια. Συνολικά ο αριθμός των Κούρδων στις συγκεκριμένες περιοχές εκτιμάται από 25 έως 35 εκατ. Εξαιτίας του συριακού εμφυλίου, οι Κούρδοι έχουν βρει πρόσφορο έδαφος να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή. Το συριακό κουρδικό κόμμα είναι το PYD, το οποίο θεωρείται παρακλάδι του PKK, ενώ ο στρατός του ονομάζεται YPG. Η συριακή εδαφική έκταση που κατέχουν οι Κούρδοι υπολογίζεται σε 400 χιλιόμετρα στα συροτουρκικά σύνορα από την περιοχή του Ευφράτη έως τα σύνορα με το Ιράκ, εκεί όπου υπάρχει το ιρακινό Κουρδιστάν.

Το σημαντικότερο ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία είναι η αντιμετώπιση των Κούρδων της Συρίας, ώστε να προληφθεί η δημιουργία αυτόνομου κρατιδίου. Το κουρδικό κόμμα, λόγω της συριακής κρίσης, αλλά και των σχέσεών του με Μόσχα και Ουάσιγκτον, έχει κερδίσει έδαφος, ενώ έχει εδραιώσει την παρουσία του λόγω της μάχης με το Ισλαμικό Κράτος. Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία Κούρδων στην επικράτεια της Τουρκίας, αλλά και στο Ιράκ με το ημιαυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, μία ενδεχόμενη κυριαρχία στη βόρεια Συρία των Κούρδων ίσως να μεταβάλει τη δημογραφική δομή της περιοχής με αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

Σήμερα οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας τελούν υπό τη απειλή νέας στρατιωτικής επίθεσης της Τουρκίας, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να απαλλαγεί από τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) της ραχοκοκκαλιάς των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων