Ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο εξαπολύει η Τουρκία, αντιδρώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού αξιωματούχου ότι η Ουάσιγκτον φοβάται για τους Κούρδους, ώστοσο οι ΗΠΑ θα δισφαλίσουν ότι οι…Τούρκοι δεν θα τους σφάξουν!

 Η Αγκυρα εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ταύτιση ανάμεσα στον Πομπέο και μια κουρδική τρομοκρατική, όπως την αποκαλεί οργάνωση και προσθέτει ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν είναι σωστά πληροφορημένος.

Η κουρδική οργάνωση ΥΡG μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και θεωρείται σύμμαχος των ΗΠΑ. Η Τουρκία όμως βλέπει με διαφορετικό μάτι αυτή τη σχέση και πιστεύει ότι στρέφεται εναντίον της.

 Τι είπε ο Πομπέο 

Σε συνέντευξή του στο Newsmax, ο Μάικ Πομπέο είχε πει: «Η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, όλα αυτά αποτελούν μέρος της αμερικανικής αποστολής» .

 Πότε φεύγουν τα αμερικανικά στρατεύματα ;

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να παράσχει  χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων ώστε να εμποδίσει τους «αντιπάλους» των Ηνωμένων Πολιτειών «να ξέρουν με ακρίβεια πότε οι δυνάμεις μας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας». Πάντως προ διημέρου ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η αποχώρηση από τη Συρία θα είναι αργή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί η επιστροφή στην ομαλότητα στην περιοχή όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος και ο,τι έχει απομείνει από αυτό.

 Οι Κούρδοι 

Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει φόβος η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, εξαπολύοντας μαζική επίθεση κατά των Κούρδων μαχητών στη Συρία, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικής κρατικής οντότητας στα νότια σύνορά της, όπου ζει μεγάλος αριθμός Κούρδων.