Διαφήμιση

Aπό την ακριτική Σαμοθράκη, το νησί της Νίκης, όπου επέλεξε να βρεθεί παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες για τον εορτασμό των Θεοφανείων, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε πως «το 2019 θα είναι μια χρονιά ορόσημο», «θα είναι η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης μιας χώρας που για μια δεκαετία σχεδόν βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».

«Από το νησί της Νίκης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στέλνουμε μήνυμα νίκης για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα προχωρήσει μπροστά γιατί ο λαός που πέρασε δύσκολα και άντεξε, κρατά σφιχτά το μέλλον στα δικά του χέρια».

«Δεν θα δειλιάσω μπροστά στο κόστος, θα υπερασπιστώ αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα»

Ο πρωθυπουργός έστειλε δύο κεντρικά μηνύματα από αυτή την ακριτική γωνιά της Ελλάδας. Προς το εσωτερικό της χώρας και προς τα έξω: «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα». Ο κ. Τσίπρας έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις μετά τις διαδοχικές αναρτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεχίζοντας είπε: «Προς τα έξω, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας».

Ειδικότερα, μιλώντας για την προοπτική της χώρας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «βάλαμε τις βάσεις για να βγούμε οριστικά από μια οδυνηρή περιπέτεια, νικήσαμε τις δυσκολίες που βρίσκονταν απέναντι μας», «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες μέρες και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ατενίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση και τον ρόλο της χώρας μας».

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια, μια πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και να στείλουμε σημαντικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την σπουδαία χρονιά που ξημερώνει για την πατρίδα μας», είπε. «Το 2019 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα ανοίξει πανιά και θα πάει προς τα εμπρός», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Με οδηγούς», συνέχισε, «τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αγαπούν τον τόπο τους, που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους». «Με εφόδια», πρόσθεσε, «την εμπειρία και τη σκληρή δουλειά θα προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας πίσω οριστικά τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων». Είπε ότι το 2018 «βάλαμε τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορούμε να χτίσουμε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος». «Σε γερά και στέρεα θεμέλια χτίζουμε και σε ό,τι αφορά τον ρόλο και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε, «μια Ελλάδα που ατενίζει το μέλλον με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

 

Μήνυμα προς Ανατολάς

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ζούμε σε έναν τόπο που είχε πάντοτε δυσκολίες σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, με γείτονες πολλές φορές απρόβλεπτους. Στον απόηχο και των χθεσινών αναφορών του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνθηκε «προς τους γείτονες μας προς ανατολάς που επανέρχονται συχνά με μια αχρείαστη και παντελώς ακατανόητη ρητορική». «Δεν το κάναμε ποτέ ούτε και τώρα θα μπούμε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση με λόγια, αλλά με έργα. Με την ενεργητική εξωτερική της πολιτική. Αυτή που την έχει καταστήσει πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε. Τόνισε πως η Ελλάδα «ανακτά την ηγετική της θέση στην περιοχή, μέσα από το διάλογο, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών της περιοχής». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απειλεί, ταυτόχρονα όμως έχει την ετοιμότητα εκείνη τον Ενόπλων Δυνάμεων και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της ώστε να είναι μια χώρα που δεν μπορεί σήμερα να απειληθεί απο κανέναν». Σχολίασε πως «οι κραυγές και η επιθετική ρητορική, όσοι είναι αυτοί που τις προτιμούν να ξέρουν ότι δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος, αλλά το αντίθετο. Είναι ένδειξη αδυναμίας». «Εμείς», τόνισε, «θα συνεχίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Με ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα και φυσικά με τη δύναμη της ιστορίας και των μεγάλων παραδόσεων του λαού μας».

Συνεχίζοντας επί του ίδιου θέματος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χθες είδε στα δελτία των ειδήσεων «ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στους πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο”. “Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση, του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τος εξής: “Στρατηγέ ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται”, απάντησε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε το μήνυμα «σε όλους-και στις δύο πλευρές του Αιγαίου-που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία»: «οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης. Εμείς γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».

«Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ήρθα εδώ για να δώσω μήνυμα στήριξης και συμπαράστασης στους νησιώτες»

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας εξήγησε γιατί αποφάσισε να έρθει στη Σαμοθράκη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τι ήθελε να σηματοδοτήσει με την παρουσία του. Χαρακτήρισε τιμητική και όχι τυπική την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της Σαμοθράκης καθώς «προέρχεται από ανθρώπους που βρίσκονται στην εσχατιά της Ελλάδα και 365 μέρες τον χρόνο υπερασπίζονται Θερμοπύλες και ταυτόχρονα δίνουν τη μάχη της επιβίωσης πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες όπως και σήμερα».

Ανέφερε ότι είχε αποφάσισει να έρθει στη Σαμοθράκη για τα Θεοφάνεια και πως χτες τον ενημέρωσαν ότι ακόμα και οι τοπικές αρχές είχαν δισταγμό αν θα γίνει η γιορτή λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ρώτησε τους συνεργάτες του αν σήμερα θα μπορούσε να προσεγγίσει το νησί στρατιωτικό ελικόπτερο και του απάντησαν πως «οριακά, ναι». «Τότε είπα ότι αφού μπορούν να προσεγγίσουν, έστω και οριακά, οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας, τότε μπορεί να το προσεγγίσει και ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Εξήγησε ότι με την παρουσία του θέλησε να δώσει μήνυμα στήριξης στους νησιώτες, συμπαράστασης και έγνοιας για το ότι δίνουν μια καθημερινή μάχη και η πολιτεία οφείλει να βρίσκεται ηθικά και υλικά δίπλα τους όλον τον χρόνο. «Καμιά γωνία του τόπου μας, από την πιο βόρεια ως την πιο νότια, την πιο δυτική ως την πιο ανατολική, δεν μπορεί να είναι ξεχασμένη και όπου υπάρχουν Έλληνες να δίνουν όρθιοι τη μάχη, η πολιτεία πρέπει να βρίσκεται και βρίσκεται δίπλα». «Έχουμε αποδείξει πως το εννοούμε όταν λέμε ότι στα νησιά μας και ιδιαίτερα στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας -και της Ευρώπης ταυτόχρονα- χτυπάει η καρδιά της πατρίδας μας».

Έχοντας ακούσει νωρίτερα τον δήμαρχο να μιλά για τις ανάγκες και τα προβλήματα του νησιού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πως η πολιτεία οφείλει να το έχει στο μυαλό της όλους τους μήνες τον χρόνο. Σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε μέσα σε δύσκολες συνθήκες ότι από το περίσσευμα πάντα είχε την έγνοια να στηρίζει τους νησιώτες.

phgh 

Διαφήμιση