Αρχική Ritsmas Corner Οι προεδρικές κατοικίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μόνον ο Λευκός Οίκος

Οι προεδρικές κατοικίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι μόνον ο Λευκός Οίκος

Μπορεί η λευκή έπαυλη στην Pennsylvania Avenue στην Washington, D.C. να είναι το σημείο αναφοράς για έναν τουρίστα και όχι μόνο, καθώς ο Λευκός Οίκος αποτελεί την κατοικία του εκάστοτε προέδρου, αλλά δεν είναι η μοναδική κατοικία όπου έζησαν οι αμερικανοί πρόεδροι στο παρελθόν. Σήμερα οι κατοικίες αυτές είναι ανοικτές για το κοινό και βρίσκονται διάσπαρτες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δίνοντας μια εικόνα για τον χώρο και ενδεχομένως τον τρόπο που έζησαν οι διάσημοι ένοικοί τους.
Ο μικρός Λευκός Οίκος του Χάρι Τρούμαν στη Φλώριδα Harry S. Truman Little White House
Με τα πρώτα δείγματα του χειμώνα στην πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Τρούμαν και μέλη του επιτελείου του ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους και μετακινούνταν νότια, σε ένα σπίτι στη Φλώριδα που έγινε γνωστό ως ο Μικρός Λευκός Οίκος. Κτίστηκε το 1890 και το 1911 μετατράπηκε σε ιδιωτική κατοικία, όπου έζησε για ένα διάστημα ο Τόμας Εντισον κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των ερευνών του στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1946 εως το 1952, ο Τρούμαν πέρασε 175 μέρες της προεδρίας του και μετά το θάνατό του το 1972 στο σπίτι έμειναν κατά την προεδία τους ο Τζίμι Κάρτερ και ο Μπιλ Κλίντον. Το 2011 στα σαλόνια του φιλοξενήθηκαν οι αντιπροσωπείες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η κατοικία – φάρμα του Αικ Αιζενχάουερ στο Γκέτισμπεργκ* της Πολιτείας της Πενσυλβάνια

*Γκέτισμπεργκ (Ιστορικό Πεδίο Μάχης, της σημαντικότερης του εμφυλίου πολέμου)
Eisenhower National Historic Site
(fdastudillo/iStock)
Το σπίτι αγοράστηκε από το ζεύγος Αιζενχάουερ με σκοπό να γίνει ο τόπος ξεκούρασης όταν ο Αικ θα συνταξιοδοτείτο. Ωστόσο κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως τόπος συνάντησης ηγετών του κόσμου, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο της μεγάλης μάχης του Εμφυλίου Πολέμου των ΗΠΑ. Ομως το ζεύγος δεν έμεινε πολύ, δεδομένου ότι το 1953 ο στρατηγός έγινε ο 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος πέρασε κάποιους μήνες ανάρρωσης στη φάρμα όταν υπέστη καρδιακή προσβολή και έμεινε εκτός για διάστημα επτά μηνών. Το διάστημα εκείνο, οι φίλοι αποκαλούσαν τη φάρμα Προσωρινό Λευκό Οίκο. Σήμερα το σπίτι είναι ανοικτό στους ξένους οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν τη φάρμα και τα ζώα που φιλοξενούνται εκεί. Στο εσωτερικό του σπιτιού ο επισκέπτης εκτός από φωτογραφίες του Αικ θα δει τα μετάλλια ανδρείας και τα παράσημά του. 
Η κατοικία του Αβραάμ Λινκολν στο Σπρίγκφιλντ του Ιλλινόις Lincoln Home National Historic Site
(Matt Turner – Flickr/Creative Commons)

Εικοσιδύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Αβραάμ Λινκολν  – 15 Απριλίου 1865   – το σπίτι του στο Σπρίνγκφιλντ άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, το 1887 . Η κατοικία που λέγεται ότι “ενέχει” ελληνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία αγοράστηκε από τον Λίνκολν το 1844 και βρίσκεται 300 χλμ νοτίως του Σικάγου. Επί 17 χρόνια ήταν η κατοικία που μοιράστηκε με τη σύζυγό του Μάρυ Τοντ, καθώς αργότερα το ζεύγος μετακινήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου ο Λίνκολν υπηρέτησε ως ο 16ος Αμερικανός πρόεδρος.

Η κατοικία του  Οδυσσέα Σίμσον Γκραντ στο Σ. Λούις του Μιζούρι  

White Haven, Ulysses S. Grant National Historic Site

(Roland Klose – Flickr/Creative Commons)

Ο Οδυσσεύς Σίμσον Γκραντ ήταν στρατηγός των Βορείων κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο και 18ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μετά τη λήξη του εμφυλίου ο Γκραντ ανακηρύχθηκε σε εθνικό ήρωα και σύντομα ασχολήθηκε με την πολιτική. Προσχώρησε στους Ρεπουμπλικάνους και το 1868 εξελέγη πρόεδρος των Η.Π.Α. με ποσοστό 52,7%. Το 1872 επανεξελέγη με ποσοστό 55,6%.
Το Πράσινο Σπίτι στο Μιζούρι ήταν το καταφύγιο του Οδυσσέα Γκραντ και της Τζούλια Μπόγκους Ντεντ, της γυναίκας με την οποία πέρασε όλη του ζωή ως το θάνατό του το 1885. Ο επισκέπτης εκτός από το περιηγηθεί στο σπίτι και τους κήπους, μπορεί να παρακολουθήσει ενα βίντεο 22 λεπτών με τον τίτλο: 

Ulysses S. Grant: A Legacy of Freedom

              Η γενέλθια κατοικία του Θεόδωρου Ρούσβελτ στη Νέα Υόρκη
Interior of Theodore Roosevelt Birthplace
(Courtesy NPS)

 Ο Θεόδωρος Ρούζβελτ ήταν ο 26ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη , σε διάσημη σήμερα περιοχή του Μανχάτταν, και ήταν γιος του μεγαλοτραπεζίτη Θεόδωρου Ρούζβελτ, γόνου εύπορης οικογένειας της Νέας Υόρκης. Αν και η οικογένεια μετακινήθηκε βορειότερα και το σπίτι κατεδαφίστηκε, το 1919 ο Συνδεσμος γυναικών στη μνήμη του Ρούσβελτ αγόρασε το οικόπεδο και έκτισε μια ρεπλίκα της παλιάς κατοικίας που από το 1962 και μετά θεωρείται εθνικός ιστορικός χώρος. Σήμερα τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με έπιπλα εκείνης της εποχής και πράγματα της οικογένειας Ρούσβελτ.

                           Η κατοικία του Λίντον Τζόνσον στο Τέξας 
Lyndon B. Johnson National Historical Park
(Michael Coghlan – Flickr/Creative Commons)

Βρίσκεται δυτικά του Ωστιν στο Τέξας και είναι ένα πραγματικά όμορφο ράντσο, όπου έζησε   από το 1913 και μετά, τα παιδικά του χρόνια ο Λίντον Τζόνσον, 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ.  Εκείνη την εποχή, πολλοί κάτοικοι της γύρω περιοχής ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό και τουαλέτες μέσα στο σπίτι, γεγονός που οδήγησε τον Τζόνσον αργότερα να εισαγάγει ειδικά προγράμματα βοήθειας προς αυτή τη μερίδα του πληθυσμού. Τίτλος των προγραμμάτων που έγιναν νόμος του κράτους το 1964 ήταν “Πολεμάμε τη φτώχεια”.

Οι επισκέπτες μπορούν σήμερα να δουνε το νεανικό δωμάτιο του Τζόνσον, τα εκκολαπτήρια, τη φάρμα, τα προϊόντα της φάρμας  και τους τάφους του Τζόνσον και της γυναίκας του.

SMITHSONIAN.COM