Θα ήθελα να πω πόσο τυχερή νιώθω που η δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού είναι η πένα και το μάτι που κρίνει κατ’ εξακολούθηση το μυθιστορηματικό μου λόγο σε κάθε καινούρια του έκφραση. Η γενναιοδωρία της κριτικής της και η διείσδυση στο έργο μου απο την πρώτη μέχρι την τελευταία συγγραφική απόπειρα, την καθιστούν ακόμη περισσότερο οικεία και αδελφή.

Η πολυσχιδής προσωπικότητα της μεγάλης κυρίας των Γραμμάτων, βραβεύθηκε πρόσφατα για την ανέκδοτη ποιητική συλλογή της «Το Τρίτο Χέρι»με το το σημαντικό «Βραβείο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης» 2018 από την “International Art Society”, στον 4ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό του 2018.

Η ποίησή της αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινής ζωής  με μια ελαφρα ειρωνία που δεν υποκαθιστά όμως την λυρικότητα. Η δρ. Βιβή Κοψιδά Βρεττού είναι μια πένα που αντλεί έμπνευση απο τα δεδομένα, που δεν προσποιείται, που αποτυπώνει τρισδιάστατα τον πόνο και την πλήξη της ζωής.

 

Η τελευταία της συλλογή που εκδόθηκε απο το ΒΑΚΧΙΚΟΝ με τίτλο ΧΕΙΡΑΨΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΣΗΜΑΝΤΗΣ ΜΕΡΑΣ αποτελεί ωδή σ’ αυτή την πραγματικότητα στην οποία χανόμαστε χωρίς να την παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς.

 

Η ποιήτρια τη σημαδεύει , τη στοχοποιεί, την καταγράφει αλλά και τη συγχωρεί. Κι αυτή ίσως να είναι η μοναδικότητα της ποιητικής της προσέγγισης.

 

Ο ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ αφιερωμένο στην αιώνια λύπη -μοίρα του Μετανάστη αποτελεί ίσως την πιό λυρική στιγμή αυτής της συλλογής, στην οποία ξεχωρίζω ακόμη το ποίημα  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ, γραμμένο για όλες τις επιτυχίες που θάφτηκαν στην αιωνιότητα μιας αποτυχίας.

 

Ο λόγος της δρος Βιβής Κοψιδά-Βρεττού είναι καίριος , πικρός και πικραμένος, δαγκώνει με δόντια κοφτερά, δεν κάμπτεται απο τον καθωσπρεπισμό της ωραίας και στρογγυλής ποιητικότητας. Είναι ένα ρεπορτάζ πεζοδρομίου και δρόμου, αλλά και μια ανάταση καθώς διδάσκει τη σημασία στην οικονομία των λέξεων.

 

Σε αναφορά με την πρόσφατη βράβευσή της παραθέτουμε ένα από τα ποιήματα της βραβευμένης συλλογής:

Κάδοι ανακύκλωσης

 

Προσοχή στην κατανομή!
Εδώ μόνον οι ανάπηροι
ρακένδυτοι επαίτες αποκλειστικά
Εδώ οι άστεγοι και μόνον
Σαφέστατα οι ληξιπρόθεσμοι εδώ
Οφειλέτες του δημοσίου
Οι χρόνιοι τοξικομανείς εδώ
Οι άνεργοι μόνον
Κι εδώ οι διαμαρτυρόμενοι γέροι
Εδώ…εδώ…εδώ…εν απολύτω τάξει

Τι σωροί απαίσιας σύναξης!
Κι ούτε ίχνος από κάτι χρήσιμο
για τους καημένους
τους ρακοσυλλέκτες!

 

Η συγγραφέας και ποιήτρια, η κριτικός και λογοτέχνις:

Η Βιβή Κοψιδά-Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου, το 1993, έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα με βαθμό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων στο νομό Λευκάδας. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία φιλολογικού, παιδαγωγικού και λαογραφικού περιεχομένου. Σημαντική είναι η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστημονικές επετηρίδες και στον τύπο. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και μέλος διαφόρων επιστη-μονικών εταιριών και φορέων (Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων, Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Ελληνικής Παιδαγωγικής Εταιρείας, Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας). Με την ποίηση ασχολείται από τη δεκαετία του 1980.

unnamed 1 2